Președintele Senatului României, Florin Cîțu, l-a primit pe E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, în vizită de curtoazie, luni, 10 ianuarie. Florin Cîțu și ambasadorul Hiroshi Ueda au trecut în revistă principalele repere ale agendei bilaterale, remarcând colaborarea excelentă dintre România și Japonia, consistența dialogului politico-diplomatic și caracterul privilegiat al relațiilor româno-nipone.

După înâlnirea oficială, Florin Cîțu a transmis felicitări lui Hiroshi Ueda pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor bilaterale în primul an al mandatului său în România.

România și Japonia, colaborare excelentă în 2021

De asemenea, ambasadorul Japoniei la București a salutat cooperarea excelentă pe care a avut-o în 2021 cu Florin-Vasile Cîțu, în calitate de prim-ministru al României.

În cadrul dialogului, cei doi oficiali au salutat aniversarea, în 2021, a centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, al căror fundament îl constituie comuniunea de valori, legăturile tradiționale de bună înțelegere și cooperare, respectul reciproc și conlucrarea strânsă în la nivel multilateral.

În plus, aceștia au reiterat susținerea fermă pentru semnarea actului fondator al Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, în cursul acestui an, exprimând convingerea că viitorul acord va oferi un cadru solid pentru o cooperare bilaterală aprofundată în politică, securitate, economie, cultură și știință.

Apar noi oportunități economice pentru România

A avut loc un schimb constructiv de opinii despre importanța intensificării și dezvoltării relațiilor economice bilaterale, în ciuda contextului actual provocat de epidemia de coronavirus. Președintele Senatului a accentuat oportunitățile de colaborare pe care le oferă dimensiunea economică a viitorului Acord de Parteneriat Strategic cu Japonia, unul din principalii parteneri economici asiatici ai României, fiind cel mai mare investitor de pe continentul asiatic.

De asemenea, s-a discutat și despre importanța Podului peste Dunăre de la Brăila, a cărui finalizare este prevăzută pentru sfârșitul lui 2022 și care are potențialul de a deveni un model de succes al relațiilor bilaterale și al Acordului de Conectivitate UE-Japonia. A fost acordată și o atenție deosebită pentru proiectului comun a magistralei 6 de metrou care va lega municipiul Bucureşti de Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

În planul diplomației parlamentare, Florin Cîțu și-a exprimat dorința de a aduce o contribuție semnificativă la extinderea și aprofundarea relației de parteneriat româno-nipon prin promovarea unui dialog substanțial pe teme de interes reciproc între Senatul României și Camera Consilierilor din Dieta Națională a Japoniei.