‘În prezent atribuim SUA o perspectivă negativă asupra ratingului ‘AAA’ (cel mai bun calificativ posibil), ceea ce sugerează că noi credem că există potenţial pentru o revizuire în scădere. Este prea devreme să spunem dacă se va transforma sau nu într-o retrogradare’, a afirmat şeful agenţiei de evaluare financiară.

Acesta a explicat că agenţia va urmări desfăşurarea evenimentelor până la alegeri şi ce acţiuni vor fi adoptate după aceea.

Taylor susţine că pachetele de stimulare introduse de Rezerva Federală a SUA au avut un efect semnificativ asupra creşterii economiei dar de acum înainte economia trebuie să se bazeze pe sectorul privat.

‘Creşterea va veni de la companiile care reinvestesc din nou şi revin pe creştere. Nu credem că este sustenabil să se continue doar cu pachete de sprijin’, a afirmat şeful agenţiei de evaluare financiară.

În noiembrie, Fitch a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului ‘AAA’ atribuit SUA, în urma eşecului negocierilor privind reducerea deficitului. Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Services a confirmat atunci ratingul ‘AAA’. Începând din luna august, când Moody’s a confirmat ratingul SUA, perspectiva asociată este una negativă. În mod obişnuit o perspectivă negativă conduce la o modificare a ratingului în decurs de 12 până la 18 luni. O altă mare agenţie de rating, Standard and Poor’s, a retrogradat SUA în luna august până la ‘AA plus’ de la ‘AAA’, perspectiva asociată fiind una negativă.
SURSA: Agerpres