Decizia celor de la Fitch vine la câteva zile după ce o altă mare agenţie de evaluare financiară, Standard & Poor's, a confirmat vineri ratingul 'AA' atribuit Franţei dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă.

Fitch precizează că a luat această decizie din cauza deteriorării perspectivelor economiei franceze, ceea ce reduce obiectivele de consolidare bugetară şi de stabilizare a datoriei. Agenţia precizează că şi-a redus prognozele de creştere privind Produsul Intern Brut al Franţei la doar 0,4% în 2014 şi la 0,8% în 2015, faţă de o creştere de 0,7% respectiv 1,2% cât estima anterior. De asemenea, Fitch se aşteaptă ca Franţa să înregistreze un deficit bugetar peste aşteptări pe termen mediu, 3,3% din PIB în 2017, adică un derapaj de aproximativ 1,5 puncte procentuale comparativ cu precedentele sale estimări.

'Impactul cantitativ al recentelor reforme structurale este incert şi nu pare să fie suficient pentru a inversa tendinţele pe termen lung pentru creştere şi competivitate', susţine Fitch. 'În consecinţă credem că există riscuri în scădere la adresa potenţialului de creştere al Franţei pe termen lung', adaugă agenţia de evaluare.

La fel ca şi în urma anunţului Standard & Poor's, ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a anunţat că a luat act de decizia Fitch dar a reafirmat că datoria Franţei este una din cele mai sigure şi mai lichide din lume. 'Guvernul continuă reformele care vor contribui la îmbunătăţirea potenţialului de creştere al economiei', a adăugat Michel Sapin.

Franţa şi-a prezentat, la începutul acestei luni, bugetul pe 2015 cu un deficit de 4,3% şi ar urma să-şi îndeplinească obiectivul de reducere a deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB cu doi ani mai târziu decât convenise cu UE. De asemenea, datoria publică ar urma să atingă anul următor nivelul de 98% din PIB, mult peste ţinta UE, de 60%. Potrivit unor surse de rang înalt din cadrul Comisiei Europene citate de Wall Street Journal, Executivul UE ar fi pe cale să respingă bugetul Franţei, întrucât nu respectă măsurile convenite anul trecut, când Parisului i s-a acordat o noua amânare pentru reducerea deficitului. AGERPRES