Fitch Ratings prognozează pentru România o scădere a economiei de 7,5% în acest an şi un deficit bugetar de 7% din Produsul Intern Brut (PIB) proiectat, cifre mai optimiste faţă de estimările FMI şi cele ale Guvernului.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere, la sfârşitul lunii septembrie, prognoza privind contracţia economiei româneşti în acest an, de la 4% la 7,7%. FMI anticipează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, revizuită în august, dublu faţă de estimarea din luna martie, de 4,1%.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, ţinta Guvernului este aceeaşi cu obiectivul angajat în august în urma primei revizuiri a acordului cu FMI, de 7,3% din PIB pentru acest an.

Reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale au fost de acord, în august, cu majorarea deficitului bugetar la 7,3% din PIB în 2009, comparativ cu proiecţia anterioară de 4,6% din PIB, şi la reducerea acestui dezechilibru la 5,9% din PIB anul viitor.

Fitch anticipează pentru 2010 o creştere economică de 2% în România şi un deficit bugetar de 4,5% din PIB.

CNP plasează creşterea PIB de anul viitor la 0,5%, în linie cu estimarea FMI, de 0,5-1%. Agenţia de rating prevede pentru anul 2011 o creştere economică de 4%.

SURSA: Mediafax