Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile KazMunaiGaz (KMG), proprietarul Rompetrol, la nivelul „BBB-” pentru datoriile pe termen lung în valută şi la „BBB” pentru cele în monedă locală, cu perspectivă negativă, în condiţiile legăturii puternice între grup şi statul kazah.

Agenţia a menţinut ratingul pentru datoriile negarantate la „BBB-„, iar cel pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul „F3”, se arată într-un comunicat al Fitch.

Potrivit metodologiei Fitch, calificativele KMG sunt în concordanţă cu ratingurile suverane ale Kazahstanului (‘BBB-„/BBB”/”F3″/perspectivă negativă), în condiţiile legăturii puternice între grup şi statul kazah.

Această legătură este susţinută de importanţa sectorului petrolului şi gazelor în economia kazahă şi de faptul că grupul reprezintă interesele statului în industria de profil.

Grupul beneficiază şi de un mediu operaţional favorabil, cum ar fi dreptul de preemţiune garantat de guvern pentru achiziţia de active în sectorul petrolului şi gazelor, scoase la vânzare de statul kazah. De asemenea, KMG este sprijinit de guvern în negocierile cu partenerii la proiecte, în privinţa proprietăţii şi structurii de finanţare.

Ratingurile reflectă totodată şi operaţiunile diversificate ale grupului, care este o companie de petrol şi gaze integrată pe verticală, cu acces la infrastructura naţională de transport al petrolului şi gazelor.

În pofida majorării producţiei de petrol şi gaze (cu 5% în 2008), operaţiunile KMG sunt la o scară relativ mai redusă faţă de companiile concurente din Rusia şi alte state, deşi acest fapt este compensat parţial de rata ridicată de înlocuire a rezervelor.

Cu o marjă de profit EBITDAR (profitul înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii, amortizării şi chiriilor) de 38,1% în 2008 şi un profit EBITDA pe baril de petrol echivalent de 40,6 dolari, grupul se poate compara cu companiile internaţionale de profil, se mai arată în comunicat.

Ratingurile iau în calcul strategia agresivă de achiziţii şi investiţii de capital, în valoare de 23,3 miliarde dolari în intervalul 2009-2013, care va influenţa negativ gradul de îndatorare, care va creşte semnificativ în 2009.

Agenţia a notat totodată expunerea KMG la problemele sistemului bancar kazah, afectat de criza financiară internaţională.

KazMunaiGaz deţine integral Rompetrol Group, după ce omul de afaceri Dinu Patriciu i-a vândut pachetul de acţiuni reprezentând 25% pe care îl mai deţinea la companie. Părţile nu au comunicat nici momentul vânzării nici valoarea tranzacţiei.

KMG a cumpărat 75% din grupul Rompetrol în august 2007, pentru 1,6 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax