Potrivit unui comunicat de presă al Fitch, criza din Ucraina a crescut riscurile la adresa economiei ruseşti din cauza deprecierii monedei, pe de o parte, şi a fugii capitalurilor, pe de altă parte.

Rubla rusească a coborât la un minim record luni, în timp ce indicele bursei de la Moscova a pierdut 10,8%. În aceste condiţii, Banca Centrală a Rusiei a fost nevoită să majoreze dobânda de referinţă cu 150 de puncte de bază, până la 7%, şi a vândut suma record de 11 miliarde de dolari pentru sprijinirea rublei.

De asemenea, Fitch avertizează că ritmul de creştere a economiei ruseşti a coborât sub media ţărilor din categoria 'BBB', cu o creştere reală a PIB de 1,3% în 2013. Recent, agenţia şi-a redus prognozele pentru 2014 şi 2015 până la 1,5%, respectiv 2%, de la 2% şi 2,5%.

'Este posibil ca fenomenul de fugă a capitalurilor să se intensifice, în special dacă ameninţarea unor sancţiuni economice şi financiare va creşte. Deşi acesta nu este scenariul nostru de bază, dacă aceste sancţiuni se vor concretiza, impactul potenţial asupra creşterii şi investiţiilor ar putea să ne determine să revizuim ratingul de ţară al Rusiei', avertizează Fitch.

Cu toate acestea, agenţia de evaluare apreciază că nu este clar dacă partenerii comerciali europeni ai Rusiei sunt pregătiţi să-şi asume efectele pe care eventualele sancţiuni le-ar avea asupra propriilor lor economii, precum şi posibilele sancţiuni ruseşti.

Liderii Uniunii Europene se reunesc, joi, pentru a discuta posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma operaţiunilor sale militare în Ucraina.

SURSA: Agerpres