De asemenea, agenţia a scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative, calificativele atribuite celor patru bănci.

Acţiunea vine după revizuirea în scădere a ratingului suveran al Greciei la 'CCC' şi reflectă perspectivele economice mai slabe, care afectează calitatea activelor şi solvabilitatea băncilor elene. De asemenea, retrogradarea reflectă presiunile asupra finanţării şi lichidităţilor, deoarece Fitch se aşteaptă să continue retragerile din depozitele băncilor elene.

Revizuirea în scădere a ratingurilor de viabilitate reflectă opinia Fitch privind riscul real al falimentului acestor bănci, ţinând cont de presiunile asupra finanţării, lichidităţilor, solvabilităţii, pe fondul unui mediu operaţional extrem de dificil în Grecia, fiind posibilă o deteriorare suplimentară a calităţii creditelor.

Ratingul de suport la 'nivelul '5' atribuit de Fitch băncilor elene arată aşteptările agenţiei privind posibilitatea unui ajutor de stat în caz de nevoie, deşi statul elen are la dispoziţie resurse limitate.

În februarie, agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în scădere ratingurile pe termen lung ale principalelor bănci din Grecia, pe fondul probabilităţii reduse a unui sprijin sistemic şi a posibilei reduceri a capacităţii Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) de a sprijini băncile în caz de nevoie. 

HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au atenuat la trei miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari), în martie, au declarat marţi pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Retragerile nete în perioada decembrie 2014-martie 2015 s-au ridicat la aproximativ 28 miliarde de euro, reducând valoarea totală a depozitelor la aproximativ 137 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii peste zece ani.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

AGERPRES