Fitch a retrogradat ratingul grupului japonez Toyota la „A+”, de la „AA”, cu perspectivă negativă, din cauza condiţiilor dificile din industria auto şi deteriorării cererii pe piaţa automobilelor, care vor afecta profitabilitatea companiilor, a anunţat miercuri agenţia de evaluare financiară.

Fitch a confirmat, totodată, ratingul de credit pe termen scurt la „F1+” şi a revizuit în sens negativ calificativul instrumentelor de îndatorare emise de companiile grupului Toyota la „A+”” de la „AA”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

„Aspectele fundamentale din industria automobilelor vor rămâne la un nivel slab pe termen mediu, iar constructorii auto se vor confrunta cu dificultăţi în ceea ce priveşte atingerea unui nivel de profitabilitate similar cu «explozia» alimentată prin credite care a luat sfârşit în ultimul trimestru al anului trecut”, a declarat, în comunicat, şeful diviziei Fitch de rating pentu companii din regiunea Asia Pacific, Jeong Min Pak.

Diferenţa dintre Toyota şi Honda, mai mică

Toyota, cel mai mare constructor auto la nivel mondial, continuă să fie cel mai solid jucător din industria de profil, însă performanţele operaţionale din ultimul timp, deciziile strategice şi reacţia managementului la criză au fost mai puţin impresionante decât în cazul concurenţilor, notează Fitch.

Prin contrast, Honda (rating „A”, cu perspectivă negativă) a beneficiat de pe urma reorientării către maşini de dimensiuni reduse şi motociclete, luând totodată măsuri rapide de reduceri de costuri. Fitch consideră că, în acest context, diferenţa de calitate financiară dintre Toyota şi rivalul mai mic Honda a devenit mai restrânsă.

SURSA: Mediafax