De asemenea, agenţia confirmat calificativul pe termen scurt la ‘C’ şi plafonul de ţară la ‘AAA’, nivel adecvat pentru statele din zona euro.

Retrogradarea Greciei la ‘RD’ (calificativ folosit pentru emitenţii care nu îşi respectă obligaţiile financiare către creditori şi investitori) reflectă declaraţiile anterioare ale Fitch conform cărora schimbul de obligaţiuni va constitui intrare în incapacitate de plată şi urmează anunţului din 22 februarie, când Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la ‘CCC’ la ‘C’.

Guvernul Greciei a aprobat detaliile programului de restructurare a datoriilor elene, care este parte a celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară prin care Atena încearcă evitarea intrării în incapacitate de plată. Creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Concret, pentru fiecare obligaţiune grecească pe care o deţin, creditorii privaţi vor primi noi titluri greceşti pentru 31,5% din valoarea iniţială, la care se vor adăuga noi titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15% din valoarea iniţială, iar 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor greceşti va fi pierdută.

Guvernul Greciei a anunţat vineri că a obţinut un grad de participare suficient din partea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni guvernamentale greceşti pentru programul de schimb de bonduri, o condiţie esenţială pentru a putea beneficia de al doilea program de sprijin destinat reducerii drastice a datoriei sale şi evitării falimentului. Grecia le-a spus miniştrilor de finanţe din zona euro că îi va obliga pe investitorii care deţin bonduri sub incidenţa legii elene, dar care nu au participat la schimbul de obligaţiuni, să participe la acestă tranzacţie prin activarea clauzelor de acţiune colectivă.
SURSA: Agerpres