Agenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul “B+” pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, după ce Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare.

Decizia ANAF este legată de obligaţiunile convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Potrivit ANAF, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni. Această interpretare este în contradicţie cu planurile Rompetrol de a răscumpăra parţial obligaţiunile şi de a converti cea mai mare parte în acţiuni, se arată într-un comunicat Fitch.

În urma conversiei, statul ar deveni acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Fitch continuă să ia în calcul pentru evaluarea grupului Rompetrol că Rompetrol Rafinare va converti cea mai mare parte a obligaţiunilor şi nu va plăti suma rămasă de 516 milioane de euro (670 de milioane de dolari).

Supravegherea cu implicaţii negative reflectă presiunea crescută din partea guvernului şi incertitudinea tot mai mare referitoare la deznodământul disputei legale dintre ANAF şi grupul Rompetrol, se arată în comunicat.

SURSA: Mediafax