"Într-o lună – două, sperăm să apară Ordonanţa (nr. privind casele de marcat cu jurnal electronic). În prima fază, cei care vor cumpăra o casă nouă vor cumpăra automat una cu jurnal electronic. Cei care au deja o casă de marcat, aici se discută, încă, termenul în care vor fi înlocuite. Analizăm acum care ar fi intervalul fezabil", a spus Dan Manolescu.

El susţine că România este una dintre puţinele ţări, dacă nu chiar singura, care mai foloseşte case de marcat pe rolă de hârtie. "Toate celelalte ţări din jur au trecut deja de mai mulţi ani la case de marcat cu jurnal electronic în sensul că tranzacţiile înregistrează într-o memorie electronică nu pe o rolă de hârtie. Casele de marcat cu jurnal electronic permit o conectare prin intermediul unor sisteme de telecomunicaţii la un server al Autorităţii Fiscale prin care se datele se transmit automat", a precizat Dan Manolescu.

Ministrul Finanţelor Publice declara, recent, într-un interviu acordat Agerpres, că firmele vor fi obligate să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din acest an.

Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40-60 de euro/echipament.

Sursa: Agerpres