Problemele curateniei generale apar inevitabil de doua ori pe an: inainte de sarbatorile de iarna si inainte de Pasti. Le putem rezolva singuri, dar parca mai bine este sa apelam la un ajutor calificat, indiferent ca este vorba de o firma de curatenie sau de o menajera.
Firmele de curatenie sunt indicate pentru cei care au suprafete mari de intretinut, cum ar fi vilele sau apartamentele mari. Acestea, pot fi o solutie si pentru cei care au nevoie doar de servicii speciale, cum ar fi spalatul mochetelor, spalatul geamurilor, gresiei sau pardoselilor.
Este mai rentabil sau mai eficient sa apelam la astfel de firme? Sub aspectul rentabilitatii pot apare unele probleme, in special cand ne referim la persoanele fizice. Daca pentru curatenia generala o menajera va poate cere intre 400.000 si 1.000.000 de lei, firmele de curatenie va taxeaza cu aproximativ 2.500.000 de lei. Este evident ca serviciile prestate de catre firma vor fi mult mai bune sub aspect calitativ. „Diferenta intre o femeie de serviciu si o firma specializata este aceea ca noi venim cu utilaje si produse profesionale care, evident, dau rezultate mult mai bune” considera directorul firmei Master Clean, Serban Simionescu. Sunt o serie de servicii care nu le poate face nici o menajera, oricat de binevoitoare ar fi ea. Atat spalatul mochetelor, cat si tratamentul pentru gresie, marmura sau parchet nu se pot face decat cu utilaje speciale pe care le au in dotare doar firmele specializate.
Firmele de curatenie practica preturi suficient de mari pentru a speria pe cei care doresc servicii de curatenie in spatiile de locuit. Dar odata pe an este bine sa faceti o curatenie generala cu o firma specializata, pentru ca acest lucru presupune, pe langa o curatenie garantata si o protectie a suprafetelor interioare, si o dezinfectare eficienta a spatiului respectiv.
Intretinerea imaginii unei firme este foarte importanta si de cele mai multe ori si foarte costisitoare. Gradul de curatenie contribuie intr-o mare masura la imaginea firmei, indiferent ca vorbim de un spital, de un supermarket, de o banca, de un bar sau de birouri. Sub acest aspect se poate justifica investitia in serviciile unei firme de curatenie.
Pentru birouri, holuri si spatii aferente, cele mai multe firme de curatenie asigura colectarea gunoiului, aspirarea prafului din mochete sau covoare si curatarea acestora, stergerea prafului si intretinerea mobilierului, curatarea usilor, lemnariei, caloriferelor, aparatelor de aer conditionat, curatarea aparaturii de birou (telefon, calculator si cabluri), spalarea suprafetelor de gresie si mozaic, curatarea geamurilor si a oglinzilor, improspatarea atmosferei si chiar intretinerea plantelor ornamentale. Multe din aceste servicii pot fi aplicate si pentru curatenia la domiciliu.
Nu exista scoli sau cursuri speciale de pregatire, astfel ca „scolirea” personalului se face prin metoda practicii aplicate. Tocmai din acest motiv este indicat sa evitati firmele despre care nu ati auzit mai nimic, chiar daca au preturi mai mici, si sa mergeti pe recomandari. Altfel, exista riscul sa nu aveti parte de un personal suficient de bine pregatit, atat profesional, cat si moral.    

Intretinuta zilnic, mocheta arata bine mult timp

Serban Simionescu, director general Master Clean: „Trebuie sa se stie ca daca construiesti o casa, aceasta trebuie si intretinuta, daca nu, intreaga casa se va degrada foarte repede. Daca mocheta nu este aspirata in fiecare zi, de exemplu, dupa cateva luni poate sa nu mai fie mocheta. Particulele de praf ramase in mocheta pot rupe in timp firul materialului. Gresia trebuie intretinuta in functie de traficul specific. Daca vorbim de trafic intens, trebuie sa aplicam tratamente de intretinere aproximativ de doua ori pe an.
Trebuie asigurata o calitate deosebita serviciilor prestate, pentru ca este vorba de o afacere care trebuie privita in perspectiva. Daca faci prostii, nimeni nu te mai cheama a doua oara.”