Pe piata serviciilor din Romania, firmele specializate in efectuarea curateniei la locul de munca sau la domiciliu au devenit o prezenta obisnuita, in ciuda perioadei de recesiune economica. Primii beneficiari ai serviciilor de curatenie sunt companiile care prefera sa apeleze, pentru intretinerea sediilor, la firmele care activeaza in acest domeniu. In acest mod se elimina problemele legate de grija personalului angajat si de preocuparea pentru aprovizionarea cu consumabile si echipamente de lucru. Clientela firmelor care presteaza aceste servicii este, cel putin teoretic, mult mai vasta; pe langa sediile de birouri ale marilor firme, toti cei ce detin hale, magazine, cabinete medicale si unitati spitalicesti, sali de asteptare, gari, locuinte, etc. sunt potentiali clienti. Anumite operatiuni de curatenie nici nu sunt la indemana oricarei societati, de exemplu, spalatul exterior al geamurilor, inlaturarea petelor de pe mochete etc. operatiuni ce necesita personal specializat si utilaje profesionale.
Incheierea de contracte este mai avantajoasa
De regula, serviciile de curatenie sunt asigurate la sediul firmelor pe baze contractuale. In general, un asemenea contract prevede curatenie de intretinere zilnica (golirea cosurilor, stergerea prafului, curatarea pardoselilor, dezinfectarea grupurilor sanitare), curatenie saptamanala (in plus, eliminarea petelor si murdariilor rezistente, curatarea aparaturii de birou) si o curatenie generala lunara (spalarea mochetelor si a covoarelor, curatarea peretilor, curatarea mecanica a pardoselilor cu refacerea stratului protector etc.). Gama de servicii prestate si periodicitatea cu care se executa ramane la latitudinea clientilor, contractele incheindu-se in consecinta.
Un tarif aproximativ ar fi cam de un dolar pe fiecare metru patrat si luna, variatiile fiind insemnate in functie de conditiile concrete si de cerinte. Tarifele exacte se stabilesc in functie de mai multi parametri, precum dimensiunea suprafetelor, numarul de angajati, calitatea detergentilor folositi, necesarul de personal pentru efectuarea curateniei, frecventa cu care se intervine saptamanal, zona in care este situat biroul etc.
De asemenea, curatenia este prestata la cererea clientului, in afara orelor de program sau in timpul programului. Tarifele exacte sunt stabilite numai in urma analizei la fata locului, conditiile fiind foarte diferite de la caz la caz. De exemplu, si materialul din care este confectionata mocheta poate influenta tarifele, intrucat impune o anumita metoda de spalare. Tot prin intermediul acestor firme poate fi inchiriat personal pentru menaj, pe baza de contract, timpul de lucru fiind stabilit de comun acord.
Profesionistii termina rapid curatenia
Alte situatii care impun apelarea la firme specializate sunt interventiile necesare in urma lucrarilor de constructie sau reparatii, cand de pe diverse suprafete trebuie indepartate pete de vopsea sau zugraveala. Cu toate ca cererile sunt in prezent reduse, intreaga gama de servicii este oferita si persoanelor fizice. Acestea pot incheia contracte pentru o curatenie saptamanala a apartamentelor ce se desfasoara intr-un interval de trei-patru ore. Costurile suplimentare sunt pe deplin justificate de economiile de timp si efort.
Avantajul consta in faptul ca interventiile sunt executate cu aparate profesionale cu randament ridicat, iar tehnologiile utilizate sunt in concordanta cu situatiile concrete. In mod cert, o echipa de profesionisti va obtine rezultate net superioare in comparatie cu utilizarea metodelor traditionale.    

Tarifele se negociaza
La incheierea unui contract cu o firma specializata in efectuarea operatiunilor de curatenie, preturile se stabilesc in functie de conditiile si cerintele beneficiarului. Tarifele percepute pentru un metru patrat de birou sunt orientative si reprezinta o valoare medie. Cum situatiile difera foarte mult de la caz la caz, valoarea finala se obtine in urma negocierilor dintre parti, pe baza tarifelor unitare practicate de firma. Perioada din timpul zilei in care se executa curatenia este aleasa de client, firmele respectand orarul impus. Gama serviciilor cuprinde toate activitatile de profil, de la spalatul fatadelor sau exteriorului peretilor tip cortina confectionati din sticla, pana la inchirierea de menajere pentru cateva ore pe saptamana.