O grupare infracţională organizată care acţiona în mai multe judeţe din România, a reușit să acapareze o serie de companii importante prin acte false. Aceasta a fost destructurată recent de anchetatorii din Sibiu, în urma unor percheziţii.

În prezent, cinci persoane sunt după gratii. Totuși, se pare că acum anchetatorii deţin probe conform cărora numărul celor implicaţi în această reţea este mult mai mare.  Grupul infracţional era specializat în înşelăciune, falsuri şi operaţiuni financiare efectuate în mod fraudulos, scrie adevărul.ro.

Din datele existente, gruparea a început să opereze cel puţin din luna iulie 2020. Profitând de pandemie şi de faptul că nu mai trebuiau autentificate la notariat o serie de acte importante, adică nu mai era nevoie de împuternicirea notarială sau că acestea nu mai trebuiau depuse fizic, infractorii le-au depus, prin intermediul unui avocat, direct pe portalul Oficiului Naţional pentru Registrul Comerţului care a modificat, din cauza pandemiei, procedurile de lucru.

De asemenea, au solicitat de la afaceriştii păcăliţi documente financiare sub diverse pretexte, precum cel al obţinerii unor credite şi astfel au intrat şi în posesia conturilor bancare ale societăţilor comerciale.

Anchetatorii au stabilit că escrocii au încercat să deschidă alte conturi bancare, să folosească bilete la ordin, să achiziţioneze telefoane şi chiar să înstrăineze casa unuia dintre patronii pe care i-au înlocuit în acte, cumpărând maşini pe numele firmelor acaparate abuziv.

Totul s-a petrecut până în luna aprilie a acestui an când a intrat pe fir şi Poliţia Sibiu în urma sesizării unui afacerist ardelean care a fost păcălit în acest mod. În data de 26 mai au fost demarate mai multe percheziţii într-o serie de judeţe ale ţării: Bucureşti, Cluj, Braşov şi Neamţ prin care infractorii au fost prinși.  În urma audierilor a şapte persoane suspectate, s-a luat decizia reţinerii a cinci dintre acestea, din Cluj şi Braşov şi apoi arestarea lor preventivă.

Acestea sunt acuzate că au comis un prejudiciu de peste 90.000 de euro.

Companie de 10 milioane de euro cu trei administratori schimbați în trei zile

Una dintre companiile păgubite de reţeaua infracţională este din Bucureşti, fiind evaluată la 10 milioane de euro. Administratorul acesteia a mărturisit că totul a plecat în urma unui apel telefonic primit în februarie. O lună mai târziu avea să descopere întreaga țeapă când a constatat că un cetăţean moldovean îl înlocuise în acte la cârma companiei, prin intermediul Registrului Comerţului.

„Pe la mijlocul lunii februarie, am fost sunat de o doamnă care s-a recomandat a fi de la Consulatul maghiar. A susţinut că a auzit de firma noastră ca fiind specializată pe segmentul apă. Am căzut în plasă şi i-am trimis nişte hârtii”, a explicat păgubitul.

În speranţa că vor scăpa, infractorii au ticluit un plan în aşa fel încât au schimbat din nou administratorul, cetăţeanul moldovean fiind înlocuit de un clujean, lăsând impresia că firma ar fi fost vândută unei persoane de bună credinţă. Schimbarea administratorilor a avut loc în doar trei zile.

Ulterior, a mai fost descoperit un astfel de caz ce viza o companie cu tradiţie din Sibiu, Medical Corp Sibiu, un furnizor de aparatură medicală de tradiţie, păcălit sub pretextul unor credite. Înfiinţată în urmă cu mai bine de 20 de ani, firma se ocupă de importul şi distribuirea de aparatură şi dispozitive medicale, fiind totodată unul dintre cei mai vechi furnizori de aparatură şi consumabile medicale din România.

Unicul asociat şi administrator al companiei s-a trezit peste noapte înlocuit de acelaşi cetăţean moldovean – unul dintre membrii grupării care a şi cauzat prejudicii importante companiei.  Escrocii l-au păcălit pe patronul sibian să deschidă un cont bancar şi să împuternicească o persoană, din grupare, să depună mai multe înscrisuri false la Registrul Comerţului, pentru a intermedia nişte credite pentru companie.

A fost salvat de un mail de la bancă

Norocul a fost că unul dintre reprezentanții băncilor cu care colabora l-a anunţat printr-un mail că a luat la cunoştinţă de schimbările din acţionariat. Contrariat, omul s-a dus să vadă despre ce este vorba şi astfel a înţeles stupefiat capcana în care a picat.

„Am fost contactat de o persoană de la Braşov sub diverse pretexte. Mi-a cerut nişte documente financiare pe motiv că voia să intermedieze nişte credite pentru Medical Corp. Aşa a obţinut documentele folosite pentru firma de leasing. A luat o maşină fără ca eu să ştiu, în valoare de 82.000 de euro, cu 40 de bilete la ordin. Funcţionara de la bancă a avut o inspiraţie de moment şi a observat că era altcineva acţionar”, a păgubitul.

În ciuda situaţiei creată de propriile proceduri, Registrul Comerţului a colaborat cu greutate în această anchetă: a trimis hârtiile solicitate cu dificultate şi a pasat întreaga responsabilitate în sarcina celui care a depus documentele.

Sursa foto: Dreamstime