AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA, firma care a şocat publicând un profit de aproape 4 miliarde de euro este pe cale de a fi radiată, conform unor date raportate de ONRC.

Astfel, pe data de 27 iulie 2010, a fost depusă o cerere de majorare de capital  pentru a contesta iniţiativa de radiere a firmei care are probleme cu sediul. Cererea fost amânată pentru că se cere  „descrierea aporturilor în natură, numele aporturilor care le efectuează şi numarul acţiunilor ce se vor emite în schimb”.

Termenul pe care acţionarii firmei îl aveau la dispoziţie pentru a depune aportul de capital a fost de 27 august 2010. La finalul săptămânii trecute, cererea de majorare de capital a fost respinsă.

AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA este un nume de companie care nu este foarte cunoscută în România. Datele sale financiare pe 2009 sunt foarte surprinzătoare: cifra de afaceri corespunde cu profitul, dar surprizele nu se opresc aici.

Firma nu are absolut niciun angajat. Mai mult, o comparaţie a profiturilor realizate în anul trecut, arată că AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA a realizat un profit mai mare decât companii precum Petrom, Vodafone Romania sau Dacia.

Astfel, din datele furnizate de ONRC, firma figurează cu 0 (zero) angajaţi, iar profitul este identic cu cifra de afaceri: 15.474.732.000 lei.

Datele de pe site-ul ONRC sunt confirmate şi de bilanţul care se află pe Ministerul Finanţelor Publice.

Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrară Fiscală (ANAF) a explicat pentru capital.ro care sunt motivele pentru care firma are o asemenea cifră de afaceri.  

Asociaţii firmei au dublă calitate: acţionari la o companie din Statele Unite ale Americii, statul Oregon şi asociaţi la AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA. Aceştia au supraevaluat, mult peste normalitate, valoarea acţuinilor deţine în America şi le-au trecut pe firma din România. Conform normelor din Codul Fiscal, această supraevaluare nu se impozitează decât în cazul înstrăinării.

În ceea ce priveşte motivul acestei operaţiuni, şeful ANAF a declarat că se derulează o anchetă în colaborare cu fiscul german şi cel american pentru a fi descoperite toate detaliile mecanismului financiar.

Mai trebuie precizat faptul că sumele care apar în bilanţurile financiare depuse la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului nu reprezintă bani reali, a declarat pentru capital.ro Sorin Blejnar.