Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, care participă la conferinţă pe teme de energie la Istanbul, a declarat că un memoradum de înţelegere a fost semnat cu Candu, care are la dispoziţie şase luni pentru a termina studiul de fezabilitate.

Taner Yildiz a precizat că locaţia aleasă este Sinope, o staţiune pe malul Mării Negre. De asemenea, Taner Yildiz a anunţat că guvernul turc continuă discuţiile şi cu firme din Coreea de Sud, Japonia şi China, care concurează pentru acelaşi proiect.

"Vrem să construim o centrală nucleară la Sinope cu o capacitate instalată de 3.000 de Megawaţi", a declarat vicepreşedintele Candu, Ala Alizadeh. ‘Locaţia de la Sinope şi facilităţile de răcire ar putea permite creşterea capacităţii până la 6.000 de Megawaţi’, a adăugat Alizadeh.

În prezent Turcia nu are centrale nucleare dar în următorul deceniu are drept obiectiv construcţia mai multor astfel de centrale pentru a reduce dependenţa de importurile de petrol şi gaze naturale.

Turcia a ajuns deja la un acord cu grupul rus Rosatom pentru construcţia primei centrale nucleare din Turcia în apropiere de oraşul Mersin, pe coasta Mării Mediterane.