Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică încă din februarie proiectul legislativ de desfiinţare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB). Această autoritate a fost înfiinţată în 2011, ca urmare a unui memorandum dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. În perioda 2011-2017 s-a ocupat de monitorizarea şi avizarea activităţilor privind autorizarea, organizarea şi controlul funcţionării serviciilor de transport public de călători în zona metropolitană Bucureşti, pentru transportul cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze, trenuri regionale şi transport naval.

„După modelul ţărilor europene, unde sistemele de transport public de călători funcţionează sub autoritatea administraţiilor locale, vrem acest lucru şi în România. Astfel, transferăm atribuţiile AMTB din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Sperăm să fie o veste bună pentru bucureşteni şi îi dorim mult succes doamnei primar Gabriela Firea“, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

În perioada de funcţionare, AMTB a câştigat un proiect finanţat din fonduri europene care îşi propunea reducerea impactului activităţii de trasport asupra mediului. Bugetul alocat proiectului a fost de peste un milion de euro, din care 85% reprezintă bani europeni.

Totuşi, anul trecut, autorităţile centrale au constatat că legislaţia de înfiinţare a AMTB nu este armonizată cu legislaţia europeană, motiv pentru care, în vara anului trecut, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi cei 40 de primari ai localităţilor din judeţul Ilfov au semnat un acord pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care urmează să preia atribuţiile AMTB.

Noua instituţie şi-a propus să implementeze un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pe perioada 2016-2030 pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, care cuprinde un pachet de programe şi proiecte cu un buget total de 7 miliarde de euro. Din echipa care a elaborat acest plan a făcut parte şi Aura Răducu, fost ministru din guvernul Cioloş. Ulterior, fostul ministru al fondurilor europene a fost numit director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

CITIŢI ŞI Un fost ministru al premierului Cioloș lucrează acum în subordinea primarului Firea

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov va prelua activităţile derulate de AMTB, plus personalul angajat şi îşi asumă şi continuarea programului din fonduri europene.