Consilierii urmează să voteze în şedinţă alocarea a 24,7 mil. euro din bugetul primăriei pentru cheltuielile neeligibile şi contribuţia proprie necesară finanţării europene. În această vară, Primăria Municipiului Bucureşti a depus 13 cereri de finanţare privind achiziţia a 100 de tramvaie cu circa 220 mil. euro. Primele două cereri, care prevăd achiziţia a câte 12 tramvaie pentru liniile 1 şi 10, au fost admise încă de la începutul lunii octombrie şi presupun o finanţare de 51,8 mil. euro.

În  şedinţa de mâine, se discută despre finanţarea cu câte 12 tramvaie pentru fiecare din liniile 21, 25 şi 32. Pentru cele 36 de tramvaie, primăria va atrage fonduri europene în valoare de 77,7 mil. euro. Tot mâine se discută finanţarea de 43,1 mil. euro pentru achiziţia a 20 de tramvaie pentru linia 41. Cele patru contracte de finanţare, presupun un efort total din bugetul primăriei de 24,7 mil. euro.

Ca urmare a selectării pentru finanţare, proiectul primăriei intră în etapa pre-contractuală, etapă care precedă semnarea contractului de finanţare.

Mai rămân de soluţionat cererile de finanţare pentru liniile de tramvai 40 şi 55, pentru care primăria a solicitat finanţare de 45,1 mil. euro pentru achiziţia a câte zece tramvaie pentru fiecare linie.

Primăria justifică achiziţia prin numărul în creştere al autovehiculelor din Bucureşti, de peste 600 de maşini la mia de locuitori, ceea ce depăşeşte cu mult media Uniunii Europene. Primăria arată că, zilnic, în Bucureşti şi Ilfov, se fac peste şase milioane de călătorii.