Propunerea iniţală de buget, spusă încă negocierilor şi prevăzută a fi prezentată în octombrie parlamentului, ar urma să includă de asemenea o reducere a deficitului bugetar cu 6,8 miliarde euro, faţă de 8,3 miliarde în 2011, a anunţat ea în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Helsinki.

Datoria publică, în creştere începând din 2009, va ajunge la 44 la sută din Produsul Intern Brut, după ce în 2010 a fost de 48,4 la sută, conform datelor furnizate de Oficiul naţional de statistică. Totodată, se prevede o reducere a salariilor miniştrilor. ‘Vrem să demonstrăm că şi noi participăm la reduceri’, a menţionat Jutta Urpilainen.

La începutul anului viitor, indemnizaţiile de bază pentru şomaj vor fi majorate cu 100 de euro lunar, a mai promis ea.

Reprezentanta social-democraţilor a insistat astfel asupra punctului său de vedere, în detrimentul celui al preşedintelui conservator al Comisiei parlamentare pentru finanţe, Kimmo Sasi, care a sugerat ca acordarea acestui spor să fie amânată în cazul deteriorării situaţiei eonomice.

Reducerile prevăzut pentru bugetul pe 2012 fac parte dintr-un plan de economii în valoare de 2,5 miliarde euro încheiat, pentru legislatura în curs, între cele şase partide ce formează coaliţia guvernamentală condusă de conservatorul Jyrki Katainen, aflat în funcţie din luna iunie.
SURSA: Agerpres