Ambasadoarea Finlandei în Germania, Anne Sipilainen, nu este îngrijorată de amenințările Rusiei cu privire la aderarea țării sale la NATO, deoarece consideră că Finlanda este pregătită pentru orice fel de atac din partea Moscovei, a relatat luni ziarul german Die Welt, citat de Reuters.

Finlanda, pregătită pentru amenințări

Rusia a declarat că vede ofertele Finlandei și Suediei de a adera la NATO ca pe o mișcare ostilă și că va răspunde dacă aceste țări vor extinde infrastructura militară pe teritoriul lor.

„Nu suntem surprinși. Auzim de ani de zile că Moscova va răspunde cu contramăsuri dacă Finlanda va solicita aderarea la NATO”, a declarat Sipilainen pentru Die Welt, adăugând că, în opinia ei, reacțiile Rusiei au fost „surprinzător de blânde până acum”.

„Dar ei știu că, de ani și decenii, suntem foarte bine pregătiți pentru toate tipurile de amenințări posibile – nu doar militare, ci și pentru atacuri hibride cibernetice și operațiuni informaționale”, a mai spus Sipilainen pentru ziar.

Ea a adăugat că Finlanda și Suedia au o armată de rezervă foarte puternică și nu numai că vor beneficia ele însele de protecția NATO, dar vor oferi organizației și mai multă protecție în nordul Europei.

Reacția lui Vladimir Putin la extinderea NATO

Amintim că preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

”Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ”infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. ”Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns” din partea Rusiei, a indicat Putin.

”Care va fi acest răspuns – vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi”, a explicat el mai departe. ”Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător”, a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod ”agresiv” pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală.