Rusia reprezintă pentru Finlanda a treia piaţă de export, aceasta absorbindu-i circa 10% din valoare exporturilor, iar turiştii ruşi cheltuie anual în această ţară circa două miliarde de euro.

'Există posibilitatea – şi subliniez posibilitatea – de a avea o criză economică', a declarat premierul finlandez în faţa presei, avertizând că pentru ţara sa impactul sancţiunilor impuse Rusiei ar putea fi unul semnificativ, iar în aceste circumstanţe guvernul său ar putea să ceară ajutor din partea blocului comunitar.

De altfel, Finlanda încă nu şi-a revenit după doi ani de scădere economică, sectoare importante, precum industria lemnului şi cea electronică, fiind serios afectate. Unii economişti se aşteaptă la o nouă contracţie anul acesta, în timp ce Ministerul de Finanţe prognozează totuşi o creştere de 0,2%.

Primul-ministru Alexander Stubb, care a preluat conducerea executivului de la Helsinki în luna iunie, s-a pronunţat anterior pentru aderarea Finlandei la NATO şi renunţarea la statutul de neutralitate. El a menţionat în declaraţia de miercuri că se aşteaptă ca Rusia să recurgă la măsuri de retorsiune în urma sancţiunilor, dar a atras atenţia că aceste sancţiuni sunt necesare, întrucât Moscova a încălcat normele de drept internaţional prin anexarea Crimeii şi sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei.

'Am ajuns aici pentru că o ţară a invadat o parte a altei ţări şi a încălcat flagrant dreptul internaţional (…) Trebuie să ne gândim la dreptul internaţional', a punctat premierul finlandez.AGERPRES