Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, joi, obligaţiuni de stat cu scadenţa la cinci ani în valoare de 1,23 miliarde de lei, cu circa 30% peste valoarea programată, de 950 milioane de lei, iar randamentul mediu s-a plasat, pentru a opta şedinţă consecutiv, la 10% pe an.

Randamentul maxim acceptat a fost egal cu randamentul mediu, de 10%, iar valoarea totală a cererii de titluri de stat din partea băncilor comerciale s-a ridicat la 1,96 miliarde de lei.

Cea mai recentă licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni de tip benchmark pe cinci ani în care s-au adjudecat oferte a avut loc în data de 8 octombrie, când Finanţele au împrumutat de la bănci 862 milioane de lei, la un randament mediu de 9,98% pe an. La licitaţia din 5 noiembrie, Finanţele au respins toate ofertele băncilor.

Începând cu data de 19 octombrie, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele pentru randamente mai mari de 10%, acesta fiind costul mediu plătit de Trezorerie în ultimele opt licitaţii la care au fost adjudecate oferte. În acest interval, Finanţele au respins în două rânduri toate ofertele băncilor.

Au nevoie de 4,8 miliarde de lei, doar în decembrie

Finanţele vor să atragă în ultmia lună a anului 4,8 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie în valoare de trei miliarde de lei şi obligaţiuni de stat de 1,8 miliarde de lei.

Trezoreria a împrumutat în noiembrie doar 1,72 miliarde de lei prin titluri de stat, cu mult sub valoarea programtă de şase miliarde de lei, dar şi mai puţin decât suma împrumutată în lei în octombrie, de 2,53 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Finanţele au împrumutat săptămâna trecută de la bănci o sumă record, de 1,423 miliarde euro (peste 6 miliarde lei), prin vânzarea de titluri de stat în valută cu scadenţă la un an, cu 923 de milioane euro mai mult faţă de valoarea programată, de 500 de milioane euro, la un randament mediu de 4,25% pe an.

SURSA:Mediafax