Bulgaria sare la Ungaria și Polonia, iar Bruxelles-ul pompează corupția acesteia cu fonduri europene, avertizează cotidianul financiar britanic „Financial Times”, care se întreabă de asemenea cum se face că sertarul noptierei premierului Boiko Borisov este plin de bani. Un alt articol într-o mare publicație occidentală demască acum corupția la nivel înalt, generată de partidul bulgar de guvernământ GERB și tolerată de Parchetul General.

„Dificultățile politice ale lui Borisov au pus Bruxelles-ul și alte state în fața unor întrebări grele. Criticii spun că acesta a eșuat în a face presiuni efective asupra Sofiei pentru a-și îmbunătăți guvernarea. Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni, deoarece Bulgaria a blocat începerea negocierilor de aderare ale Republicii Macedonia de Nord la UE și și a creat îngrijorări că s-ar putea alătura Ungariei și Poloniei în bătăliile lor frecvente cu Bruxelles-ul și alte state membre”, mai scrie ziarul.

Este citat Simeon Diankov, fost ministru de finanțe al lui Borisov, în primul său guvern, care spune că “fondurile europene au intensificat practic corupția și acapararea statului. Acestea se folosesc pentru cumpărarea – direct sau prin licitații publice – a unei părți mari din presă, care să servească pentru acoperirea politicienilor”.

Este citat și ultimul raport al CE privind Bulgaria, în care se arată că există o lipsă de date solide despre înalții oficiali condamnați pentru corupție. Lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupției a stat la baza nemulțumirii societății civile în timpul protestelor, scrie ziarul. „Bulgaria deține cu încăpățânare cele mai înalte niveluri de corupție din Uniune, potrivit Transparency International. Se prăbușește libertatea presei, de la aderarea Bulgariei la UE. Patru cincimi dintre cetățeni cred că corupția este larg răspândită”.

Financial Times reamintește de informațiile privitoare la faptul că „procurorii din regiunea spaniolă Catalonia au demarat o anchetă de spălare de bani, cu posibila implicare a domnului Borisov”. Premierul bulgar a negat acuzațiile împotriva sa, notează publicația, dar adaugă că „recent au apărut fotografii cu noptiera domnului Borisov, unde se poate vedea un pistol și bancnote de 500 de euro în valoare de aproximativ 1 milion. Borisov recunoaște că deține un pistol, dar spune că fotografiile au fost manipulate”.

Publicația amintește și de ultima constatare a Comisiei de la Veneția – că proiectul pentru o nouă Constituție lansat de Borisov s-a dovedit nepotrivit, deoarece ar fi consolidat puterea de necontrolat a procurorului-general și ar fi redus atribuțiile președintelui și ale ministrului justiției. „Procurorul-general Ivan Gheșev este considerat un apropiat al premierului Borisov. Președintele Rumen Radev i-a confruntat pe amândoi”. Potrivit lui Diankov, Bruxelles-ul începe să conștientizeze prea târziu amenințarea privind corupția în Bulgaria. „Bruxelles trebuie să fie pe deplin conștient de faptul că, dacă nu se face nimic acum, Bulgaria se va alătura grupului Poloniei și Ungariei și aceasta va fi o problemă”.