Probleme imense pentru Bulgaria din cauza pandemiei de coronavirus. Țara vecină este lovită crunt de pandemiei, iar cifrele oficiale sunt mai mult decât îngrijorătoare. Sunt probleme imense, iar recordurile negative i-au doborât pur și simplu pe medici.

Bulgaria, aproape de colaps din cauza COVID

Decesele depăşesc niveluri record în Bulgaria, iar medicii şi asistentele medicale spun că sunt extenuaţi într-un sistem de sănătate deja slăbit de decenii din cauza emigraţiei profesioniştilor, scrie Reuters. „O asistentă a fost depistată pozitiv. A avut febră mare. Şi acum s-a întors la serviciu”, a declarat Aleksandar Stanoevski, medic la terapie intensivă de la St. Ana, unul dintre cele mai mari spitale din Sofia.

Dar asta nu e tot. „Personalul este total epuizat. Mulţi nu mai pot, dar trebuie să mergem mai departe”, a spus Stanoevski după o gardă de 12 ore, îmbrăcat complet în echipament de protecţie.

O creştere a infecţiilor a copleşit spitalele din cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene în această toamnă, cu un număr de pacienţi care a ajuns la 6.869 în noiembrie, potrivit Reuters.

Bulgaria a înregistrat aproape 4.000 de noi cazuri zilnic până acum luna aceasta. Luni, Bulgaria a înregistrat cea mai mare rată de decese din UE – 24,1 la 100.000 de persoane în ultimele două săptămâni.

Sistemul de sănătate din fostul stat comunist, fără resurse de personal şi subfinanţat, are 5.800 de medici în linia întâi infectaţi în spitale, 2.000 fiind bolnavi în prezent, dintr-un total de 52.000.

Peste 1.000 de asistente medicale şi alţi profesionişti din sănătate pleacă în fiecare an din ţară pentru condiţii şi salarii mai bune, conform Asociaţiei Profesioniştilor din Sănătate din Bulgaria. Acelaşi lucru îl fac şi absolvenţii de la Medicină.

Aproape 60% din medicii şi asistentele medicale bulgare au peste 51 de ani, fiind şi mai vulnerabili la virus.