Începând de luni, Turcia va impune restricţii de deplasare în weekenduri şi pe timp de noapte în restul zilelor săptămânii, pentru a lupta împotriva răspândirii viruslui SARS-COV-2, după ce numărul de cazuri noi de infectare şi de decese a crescut considerabil în ultimele săptămâni.

Care vor fi restricțiile?

Potrivit președintelui, cetăţenii nu vor avea permisiunea să iasă din case între orele 21.00-05.00 în cursul săptămânii şi nici în weekend de vineri, ora 21.00, şi până luni, ora 05.00, a afirmat Erdogan. Unele sectoare, precum lanţul de aprovizionare şi producţie, vor fi exceptate de la aceste măsuri, care vor intra în vigoare de marţi, a precizat el, conform Reuters.

„Nu toate cazurile se transformă în pacienți”

Ministerul Sănătăţii a raportat luni, pentru a opta zi consecutiv, un bilanţ record de decese asociate COVID-19 în precedentele 24 de ore, 188. Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, inclusiv al celor asimptomatice, a ajuns şi el la un record de 31.219. „Nu toate cazurile se transformă în pacienți, deoarece există cei care nu prezintă niciun fel de simptome, chiar dacă sunt testați pozitiv. Aceștia sunt majoritari.” a precizat ministrul Sănătăţii Fahrettin Koca.

Timp de patru luni, Turcia a anunţat numai cazurile simptomatice, însă începând de miercuri a raportat toate cazurile. Bilanţul deceselor de la începutul epidemiei în martie este de 13.746. Una din măsurile adoptate de guvernul turc de la începutul pandemiei cu coronavirus a fost testarea în masă a populaţiei.

Primul caz de infecție în Turcia cu noul coronavirus a fost confirmat la 11 martie 2020 Au fost închise școlile și universitățile din Turcia, iar evenimentele sportive se desfășoară fără spectatori. La 16 martie 2020, au fost suspendate în Turcia rugăciunile colective în moschei, inclusiv marea rugăciune de vineri din religia islamică. La 17 martie 2020, a fost anunțat primul deces legat de epidemia de coronavirus din țară. Acesta era un bărbat în vârstă de 89 de ani, care ar fi luat virusul prin contact cu un angajat chinez.