"Inflaţia s-a accelerat destul de repede recent, iar riscurile sunt în sensul creşterii", a declarat Dulgheru pentru beyondbrics. ‘Vom revizui prognoza noastră iniţială de 4% la 4,4% până la 4,7%”, a precizat el.
Banca Naţională a României /BNR/ a optat pentru a menţine dobânda de referinţă neschimbată, în pofida presiunilor preţurilor în creştere, în contextul în care perspectivele economice interne şi externe rămân sumbre, potrivit FT. Dar o creştere ar putea fi preconizată pentru anul viitor în cazul în care inflaţia continuă să depăşească nivelurile ţintă.

În cadrul şedinţei de politică monetară de joi, BNR a menţinut dobanda de politică monetară cheie la nivelul de 5,25% pe an, aşa cum s-au aşteptat analiştii.

Potrivit comunicatului BNR, menţinerea conduitei prudente a politicii monetare este reclamată şi de mediul extern incert, care, suprapus evoluţiilor interne asociate anului electoral, poate amplifica brusc riscurile asociate volatilităţii mişcărilor de capital şi a celor aferente cursului de schimb.

Aceste dezavantaje de risc /downside risks/ pentru economie sunt privite ca echilibrând riscul creşterii inflaţiei, care a ajuns la 3,88% în luna august, determinată în parte de preţurile mai mari la alimente pe piaţa internă. Dar, aşa cum a relevat BNR, rata de creştere a preţurilor de consum pe 12 luni a fost de 2,8% până în august, nu departe de media UE, în timp ce inflaţia de bază (omiţând bunuri, inclusiv fructe şi legume) a fost de 2,6%, aproape de 2,3% în luna iulie.

Prognoza actuală a lui Dulgheru este de o inflaţie de 4,5% în 2013, ceea ce ar putea forţa o majorare a ratei în prima jumătate a anului. Aceasta, în pofida creşterii aşteptate să fie de numai 0,7% în acest an şi un ‘slab’ 1,9% anul viitor. Anvergura stimulării monetare este în mod clar limitată, tot aşa cum este cea pentru relaxare fiscală în contextul în care finanţele publice ale României sunt încă foarte instabile şi depind de sprijinul internaţional, notează ziarul britanic.

Tensiunea dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu nu face viaţa mai uşoară pentru România, relevă FT. Indiferent cine va câştiga alegerile din decembrie, se va confrunta cu o serie de sarcini ingrate, aşa cum a dat de înţeles banca în comunicatul său. În acesta, BNR reiterează că implementarea unui mixaj echilibrat de politici macroeconomice şi reforme structurale, pe fondul îndeplinirii angajamentelor asumate în temeiul acordurilor financiare externe cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, este esenţială pentru realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, precum şi consolidarea stabilităţii financiare, ambele fiind premise pentru o creştere economică durabilă şi sustenabilă.

O adevărată provocare pentru noua guvernare, concluzionează FT.
Sursa: Agerpres