Ideile finaliste au venit din partea a 27 antreprenori, 6 ONG-uri, 1 persoană fizică autorizată și 1 SRL. Cele mai multe dintre acestea au în vedere proiecte pentru comunitățile din Corbu (jud. Constanța), Moinești (jud. Bacău) și Poiana Câmpina (jud. Prahova). Lista finaliștilor se găsește pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Fabricat în TLA.

Finaliștii au propus idei de afaceri din zone de activitate diverse: de la producție de legume și fructe și prelucrarea acestora (gemuri, dulcețuri, siropuri, murături), la ateliere de confecții (îmbrăcăminte tradițională, marochinărie, confecții metalice, fier forjat, corpuri de iluminat sau seturi de cusut pe suport de lemn). Alte idei vin din sfera cultivării și prelucrării plantelor medicinale și aromatice, a fermelor apicole, taberelor educaționale, panificației și cofetăriei, eco-turismului (unități de cazare și bistrouri) sau serviciilor (îngrijire și curățenie la domiciliu, reparații auto și biciclete).

În următoarele 7 luni aceștia vor beneficia de consultanță individuală și de grup din partea experților NESsT și OMV Petrom, precum și de sprijin financiar de până la 1.500 euro pentru a testa fezabilitatea ideii de afacere. În primăvara anului 2016, finaliștii rămași în competiție își vor susține planurile de afaceri în fața Comitetului de investiție. Cei zece câștigători vor beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 32.000 de euro fiecare.

În completarea celor 7 luni de pregătire a planurilor de afaceri, câștigătorii vor beneficia de încă un an de consultanță în perioada înființării afacerii.

Românii au propus idei de afaceri sociale pentru 26 din cele 29 de comunități eligibile în cea de-a doua ediție a competiției „Fabricat în Țara lui Andrei“:

Miceşti (judeţul Argeş); Zemeş, Moineşti, Slănic Moldova (judeţul Bacău); Suplacu de Barcău, Marghita (judeţul Bihor); Tişău, Berca (judeţul Buzău); Corbu (judeţul Constanţa); Moreni, Aninoasa, Gura Ocniţei (judeţul Dâmboviţa); Clejani, Mârşa (judeţul Giurgiu); Bustuchin (judeţul Gorj); Movileni, Poboru (judeţul Olt); Poiana Câmpina, Podenii Noi, Scorţeni (judeţul Prahova); Marca (judeţul Sălaj); Videle, Cosmeşti, Siliştea, Scurtu Mare (judeţul Teleorman); Mădulari (judeţul Vâlcea).