Agenţia de Plăţi pentru Agricultură oferă fermierilor posibilitatea de a solicita online subvenţia europeană prin intermediul unor formulare electronice.

Agricultorii au acum posibilitatea de a se adresa autorităţilor pentru a solicita sprijinul pe suprafaţă fără a mai avea nevoie de hărţi pe hârtie. Astfel, fermierii pot cere subvenţia europeană la care au dreptul de la APIA şi prin intermediul formularelor electronice.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunţat luni că este disponibilă aplicaţia IPA online, prin intermediul căreia fermierii care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă pot completa electronic cererea de plată.

Agricultorul are la dispoziţie o hartă digitizată

Practic, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul accesează IPA online şi completează electronic declaraţia de suprafaţă.
“Unul dintre avantajele utilizării IPA online constă în faptul că fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie. Mai mult, în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată, iar pentru a verifica localizarea corectă a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de măsurat”, se arată într-un comunicat al APIA.

Ulterior, cu declaraţia de suprafaţă, completată electronic şi tipărită, fermierul se prezintă la centrele APIA pentru depunerea cererii de plată.
Alături de declaraţia de suprafaţă, fermierul trebuie să completeze un formular cu date de identificare a exploataţiei şi o anexă în care bifează schemele sau măsurile de sprijin solicitate.

Pentru fermierii care au depus cereri în anii precedenţi, formularul de identificare este pretipărit, fiind actualizat doar dacă au apărut modificări faţă de datele anterioare.

Campania de depunere a cererii de plată pentru schemele şi măsurile de sprijin pe suprafaţă (SAPS) 2010 se derulează în perioada 1 martie – 17 mai 2010, însă declaraţia de suprafaţă se poate completa deja electronic prin accesarea IPA online.