Creşterea cu 20% a suprafeţelor însămânţate cu bumbac, comparativ cu situaţia de anul trecut, reprezintă o modificare spectaculoasă având în vedere că în urmă cu doar trei ani fermierii americani au plantat bumbac pe cea mai mică suprafaţă din ultimii 30 de ani.

Tranziţia de la grâu la bumbac în sudul SUA ar putea fi un fenomen pe termen lung pe măsură ce fermierii americani încearcă să evite o piaţă mondială a grâului care este din ce în ce mai mult dominată de Rusia. Fermierii americani au dificultăţi în a face profit pe piaţa grâului din cauza supraofertei mondiale. Bumbacul este mai sigur pentru că poate fi cultivat cu mai puţină apă, într-o perioadă în care seceta a lovit deja unele din zone agricole ale SUA.

„Am renunţat aproape în totalitate la cereale. Este greu să cultivi porumb. Dar dacă ai parte de puţină ploaie, bumbacul creşte”, spune Darrin Eck, un fermier din Kansas care spune că anul acesta va planta bumbac pe 3.000 din cei 4.000 de acri ai săi (-un acru are o suprafaţă egală cu aproximativ 4.047 metri pătraţ- ), aproape dublu faţă de anul trecut.

În Kansas, fermierii au însămânţat cu bumbac o suprafaţă de teren de 130.000 de acri, cea mai mare suprafaţă înregistrată vreodată în acest stat potrivit Departamentului american al Agriculturii, în timp ce în Oklahoma fermierii au însămânţat cu bumbac o suprafaţă de 680.000 de acri, cea mai mare suprafaţă de după 1980. La nivelul SUA, fermierii ar urma să planteze bumbac pe o suprafaţă de 13,469 milioane acri, cea mai mare suprafaţă de după 2011, în timp ce suprafaţă însămânţată cu grâu de iarnă a scăzut la 32,7 milioane acri, cea mai mică suprafaţă din ultimul sfert de secol.

În pofida majorării suprafeţelor cultivate cu bumbac, cotaţiile futures la bumbac au rămas deasupra pragului de 80 de cenţi pe livră, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Cu toate acestea chiar şi cultivarea bumbacului ar putea să se dovedească un pariu riscant. China a ameninţat că va impune tarife vamale la importurile de bumbac din SUA, înainte ca tensiunile dintre primele două economii ale lumii să se reducă. 
Sursa: Agerpres