Fermierii vor renunța la protest? Reprezentantul acestora din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), Marius Micu, a explicat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative. Motivul este că a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor.

Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii

Într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii (MADR), Marius Micu a explicat că o mare parte din solicitări au fost agreate de ministru. Din acest motiv, ar putea fi suspendată oricare iniţiativă de a efectua proteste.

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Marius Micu.

De asemenea, Marius Micu a adăugat că a fost încheiat un proces verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.

Florin Barbu a spus că aşteaptă încheierea protestelor

Ministrul Agriculturii a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”. Acesta a explicat că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022.

„Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate. Suntem astăzi aici la Ministerul Agriculturii. Asociaţiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe care l-am avut pe anul 2024 pentru Ministerul Agriculturii. Aşa cum v-am spus şi mai devreme, agricultura are 2% din PIB al României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociaţiile le ştiau. Majoritatea fermierilor din ţară au fost informaţi de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim aici de sume foarte importante pentru că, anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022”, a declarat Florin Barbu.

Acesta a vorbit și despre un sprijin în domeniul zootehnie, cât şi două proiecte importante care vin în sprijinul fermierilor. Este vorba despre „creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR”. Ajutorul este suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României.

Următorul proiect este „un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”.

Va fi acordat un sprijin în zootehnie

Sprijinul în zootehnie presupune un ajutor de „100 de euro/UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol”.

„Vom da un sprijin în zootehnie. 100 de euro/UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol. Vom subvenţiona integral în anul 2024 şi actul este emis până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societăţile fermierilor din dificultate. Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”, a conchis ministrul.

Au ajuns la o înțelegere pentru a încheia protestul

Înțelegerea la care au ajuns reprezentanții fermierilor cu autoritățile este următoarea. Documentul este semnat de mai mulți reprezentanți, printre care și Marius Micu.

Propunere 1: Acordarea în regim de urgență a plaților APIA, pentru scheme care nu ţin şi de alte termene.

Termen: 29 februarie 2024

Propunere 2: Derogare GAEC 7 şi GAEC 8. Clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forţei majore.

Termen: 31 Ianuarie 2024

Propunere 3: Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate si monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanta.

Termen: în anul 2024

Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR.

Termen: 29 februarie 2024

Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022. In cazul în care, după rectificarea bugetara se vor identifica sume disponibile la MF se va lua in calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023.

Termen: 31 Mai 2024

Propunerea 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

Termen: 30 Iunie 2024

Propunerea 7: Modificarea în regim de urgență a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1 precum şi înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României.

Termen: proxima şedinţă de guvern

Propunerea 8: Asumarea revizuirii şi adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor.

Termen: 30 Iunie 2024 – Parlamentul României

Propunerea 9: Apa gratuita pentru infrastructura principala de irigații în anul 2024.

Propunerea 10: Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrica de către OUAI-uri Propunerea 11: Modificări legislative 2024.

-Modificarea Legii 34/2013 și Legii 170/2023 și a Legii 138/2004 – asimilarea amenajărilor locale de irigații cu subvenţionarea ca și a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI -urilor;
-Implementarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură. Propunerea 12: Ordonanța de urgenta privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei

Termen: proxima şedinţă de guvern

Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea”.

Fermierii au apreciat deschiderea către dialog a ministrului. Totodată, au declarat că rezultatele obținute le dau încredere că pot găsi în ministru un partener de dialog.