Deși demis prin moțiune de cenzură, Guvernul Dăncilă poate să rămână în funcție până după alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Calculele politice făcute de PSD arată că Viorica Dăncilă are de câștigat din criza politică, o criză care o poate ajuta să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Acesta este și motivul pentru care PSD face tot posibilul să împingă votul pentru noul Guvern în săptămâna primului tur al alegerilor prezidențiale. Sunt luate în calcul nu mai puțin de trei scenarii prin care Viorica Dăncilă ar putea rămâne premier, arată digi24.ro.

Astfel, unul dintre scenariile luate în calcul pe scena politică este cel al boicotului. Parlamentarii PSD nu participă la ședința de plen, iar votul este amânat până cel puțin după primul tur al alegerilor prezidențiale. Nu este exclus ca la ședința următoare, din nou, în urma boicotului PSD, la care s-ar putea alătura și alte partide, votul să nu aibă loc. În urma acestor jocuri, Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale, arată sursa citată.

Alt scenariu este cel al unei contestații la Curtea Constituțională, în cazul în care Guvernul Orban cade la vot, iar președintele Klaus Iohannis va face o nouă propunere în persoana aceluiași Ludovic Orban. Social democrații iau în calcul această variantă care ar putea prelungi perioada în care Viorica Dăncilă se află la butoanele puterii.

Al treilea scenariu, dacă Guvernul Orban nu strânge cele 233 de voturi necesare învestirii, Președintele Klaus Iohannis îl poate propune pe Ludovic Orban de mai multe ori, chiar dacă Constituția prevede că dacă a două propunere de premier este respinsă, se poate ajunge la alegeri anticipate.