Deocamdata, programul derulat de HIRO se adreseaza numai femeilor din aceasta zona – solicitantele trebuie sa aiba si domiciliul si afacerea aici – urmind ca peste trei ani activitatea fundatiei sa se extinda i Arad si Timisoara. Orice femeie poate solicita un imprumut, aceasta isemnind ca si persoanele fara experienta i afaceri, casnicele, cele care si-au pierdut locul de munca si sunt nevoite sa se reprofileze sau cele care si-au itrerupt temporar activitatea pentru concediul de maternitate au acces la fondurile HIRO.
Primul lucru pe care trebuie sa il faca o femeie pentru a beneficia de ajutorul HIRO este sa telefoneze la fundatie si sa se programeze la un interviu, ocazie cu care isi poate expune ideile de afaceri si poate solicita suma necesara demararii afacerii. Dupa aceea urmeaza un scurt curs de instruire organizat de HIRO, i cadrul caruia ivata cum sa alcatuiasca un plan de afaceri, notiuni de managementul afacerii, notiuni de marketing si publicitate, consultanta juridica si economica. Cursul costa 100.000 lei pentru femeile care au serviciu, pentru somere fiind gratuit.
HIRO intentioneaza sa se extinda
La sfirsitul cursului, participanta itocmeste un plan de afaceri si pe baza lui va primi sau nu imprumutul solicitat. Sumele acordate variaza itre 5 si 20 de milioane pentru punerea pe picioare a unei afaceri noi si ajung pina la 33 de milioane pentru o afacere existenta. in principiu, sumele se vor mari la imprumuturile viitoare. „Femeile care vor primi un imprumut de la noi vor beneficia de consultanta si instruire pe toata perioada derularii imprumutului, pentru ca dorim sa le ajutam sa se dezvolte si sa devina femei de afaceri i adevaratul sens al cuvintului. Vrem sa le oferim un cadru i care sa se itilneasca si sa se ajute cu sugestii, sa fie mai icrezatoare i ele isele”, afirma Florica Chereches, Project Manager la HIRO. Fundatia nu percepe nici un fel de dobinda pentru imprumuturile acordate, ci doar un comision de administrare. Sumele se acorda i lei, iar ratele lunare sunt egale. in functie de suma primita, beneficiara trebuie sa returneze imprumutul itr-o perioada de trei pina la 12 luni, termenul maxim de rambursare. Bugetul pe care il detine HIRO i momentul de fata se ridica la 200.000 de dolari, alocati de agentia americana USAID pe trei ani.
De asemenea, solicitantele vor primi si idei de mici afaceri. De exemplu, pe piata exista i prezent cerere pentru curatenie la domiciliu sau la firme, menaj complet, calcatul rufelor, igrijire de copii mici sau supravegherea scolarilor. Alte idei de afaceri avute i vedere de fundatie pentru finantare sunt: inscriptionarea pe cani, tricouri, jachete, placute de lemn, afaceri cu flori, obiecte de artizanat, utilizarea deseurilor etc. „Femeilor le plac florile si ar putea sa-si construiasca o sera si sa se ocupe de flori, sa realizeze aranjamente din flori naturale sau artificiale. Ar putea sa ichirieze sau sa vinda plante ornamentale firmelor si sa se ocupe de itretinerea lor, sa furnizeze plante si flori pentru sali de spectacol, conferinte, simpozioane. Mai mult, i aceasta perioada toata lumea se gindeste la compoturi, gem, sirop, zacusca, muraturi. Ceea ce pentru cineva reprezinta o problema, pentru altcineva poate fi o oportunitate de afacere”, sustine Florica Chereches. Pina acum au fost finantate 31 de proiecte de afaceri: printre ele se numara florarii, ferme de pui, sere, fast-food-uri, croitorii, saloane de coafura si magazine second-hand.
HIRO a luat nastere i luna iunie a.c. si este sponsorizata de diverse organizatii guvernamentale si private americane, programul facind parte dintr-un proiect mai amplu de ajutorare din punct de vedere economic a tarilor din Europa Centrala si de Est. Fundatia din Rominia lucreaza i strinsa colaborare cu Fundatia Integra din Slovacia, ifiintata i 1995 si responsabila pentru implementarea programului amintit. Programe similare au fost implementate cu succes i Polonia, Bulgaria, Rusia, Slovacia si Bosnia.     

Etapele pentru obL?inerea finanL?arii
· programare la interviu
· participarea la curs
· realizarea unui plan de afaceri
· acordarea imprumutului
· acordarea de consultanta.

Datele programului
Buget: 200.000 USD
Perioada de derulare: 2000-2002
Zona: judetul Bihor
Extindere prevazuta peste trei ani: judetele Arad si Timisoara
Plafon de finantare: 5-20 milioane lei pentru start i afaceri, 33 milioane lei pentru o afacere deja existenta
Dobinda: nu se percepe
Termen de rambursare: 3-12 luni
Surse de finantare: USAID si Enterprise Development International