Problema este legată de virusul informatic DNSChanger, descoperit pentru prima oară în 2007 după ce a infectat milioane de calculatoare din întreaga lume. Atunci când tastaţi o adresă web în browser, calculatorul contactează servere DNS (Domain Name System) pentru a afla IP-ul adresei site-ului pe care încercaţi să ajungeţi şi să vă ducă acolo. DNSChanger îi direcţionează pe utilizatori către site-uri aflate sub controlul unor hackeri.

În încercarea de a preveni întreruperea conexiunii la internet pentru cei infectaţi de virus, FBI îi sfătuieşte pe internauţi să acceseze site-ul partener pe probleme de securitate informatică www.dcwg.org, care îi va informa dacă sunt infectaţi şi cum ar trebui să rezolve problema. Dacă nu fac acest lucru, utilizatorii infectaţi nu vor mai avea acces la internet începand cu data de 9 iulie 2012, potrivit FBI.

Cele mai multe victime nici măcar nu ştiu că virusul informatic le-a afectat calculatorul, chiar dacă, cel mai probabil,  acesta le-a micşorat viteza de navigare pe internet şi le-a dezactivat antivirusul. Atunci când au descoperit escrocheria care le-a adus hackerilor venituri de circa 14 milioane de euro, FBI a înlocuit serverele acestora cu unele surogat, soluţia fiind doar temporară.FBI avea în plan să păstreze aceste servere până în martie, pentru a da tuturor posibilitatea să-şi repare computerele. Dar timpul s-a dovedit prea scurt iar un judecător federal din New York a extins termenul limită până la 9 iulie.După această dată, calculatoarele infectate nu se vor mai putea conecta la internet.

Împiedicând accesul utilizatorilor către un anumit site, automat traficul şi veniturile din publicitate ale site-ului respectiv au fost afectate. Utilizatorii au fost redirecţionaţi către site-uri controlate de hackeri, astfel că ei aveau de câştigat din click-urile făcute de internauţi pe reclamele existente acolo.

FBI consideră că cele mai multe calculatoare afectate, în jur de 85.000, sunt din SUA. Alte ţări cu peste 20.000 de computere afectate sunt: Italia, India, Anglia şi Germania. Ţările afectate cel mai puţin de virus sunt Spania, Franţa, Canada, China şi Mexic.