Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Günther Oettinger, a declarat ieri că vrea să elimine tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene până în 2017, transmite DPA. "Începând din al doilea trimestru al lui 2017, este probabil ca tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene să fie eliminate. Comisia Europeană, guvernele celor 28 de state membre şi Parlamentul European vor cădea de acord asupra acestui lucru în scurt timp", a declarat Günther Oettinger.

Declaraţiile lui Oettinger vin la o lună după ce Comisia Europeană a renunţat la planurile sale vizând eliminarea tarifelor de roaming începând din 2016, în urma obiecţiilor venite de la companiile de telecomunicaţii şi de la mai multe mici state membre. Însă un nou compromis a devenit necesar după protestele organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor şi a Parlamentului European. "Dacă tarifele de roaming vor fi eliminate începând din 2017, companiile vor avea la dispoziţie un an în plus faţă de planurile anterioare pentru a se conforma la noile reguli", a apreciat Oettinger .

De asemenea, Comisarul european pentru economia şi societatea digitală a subliniat că UE trebuie să-şi consolideze piaţa de telecomunicaţii, punând în evidenţă faptul că în Europa există 280 de companii de telecomunicaţii comparativ cu doar patru în SUA. 'Pentru a deveni mai competitive şi a-şi consolida reţelele, mult mai multe companii vor fuziona în următorii ani. Aceasta ar trebui să permită industriei europene de telecomunicaţii să joace un rol mai mare pe scena globală', a apreciat Günther Oettinger.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cei aproape 23 de milioane de utilizatori de telefonie mobilă din România au vorbit 67 de miliarde de minute, în 2014, cu 5,3% mai mult decât în anul anterior. În acest context, statistica ANCOM relevă faptul că, anul trecut, s-a vorbit cu 40% mai mult către alte reţele mobile, iar consumul de voce în roaming a crescut cu 53%.

Sursa: AGERPRES