Companiile de stat nu vor putea acorda angajaţilor, în 2010, premii sau alte stimulente de ordin financiar sau material, potrivit unui amendament adoptat, sâmbătă, de comisiile parlamentare de buget-finanţe.

Amendamentul la proiectul legii bugetului de stat a fost adoptat cu 23 de voturi „pentru”, 9 voturi  „împotrivă” şi 10 „abţineri”, la propunerea senatorului PSD Marius Sorin Bota.

Măsura se referă la operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar sau integral de stat sau local şi la filialele acestora.

Modificarea a fost făcută la un articol care prevedea în forma iniţială doar că, pentru anul 2010, la operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar sau integral de stat sau local şi filialele acestora, care în anul 2009 au înregistrat profit, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depăşi nivelul anului precedent actualizat cu indicele de inflaţie, cu respectarea condiţiilor reglementate prin prevederile Ordonanţei de urgentă 79/2008 privind măsuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici. În acelaşi articol se menţionează că la operatorii economici care au înregistrat pierderi cheltuielile cu personalul nu vor depăşi nivelul anului precedent.

„Dacă strângem cureaua, s-o strângă toată lumea”, a spus autorul amendamentului. În replică, reprezentantul Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a arătat că, deşi din punctul de vedere al ministerului o astfel de măsură este de natură să întărească disciplina în companii, propunerea trebuie analizată atent, pentru a nu intra în contradicţie cu contractele colective sau alte reglementări

SURSA: Mediafax