Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au luat o decizie care va intra în istorie. În baza unui articol din legea care reglementează statutul magistraților ei au hotărât ca dosarul unui traficant de droguri să cadă sub nulitate absolută, deorece procurorul care l-a instrumentat nu avea 10 ani de experiență în magistratură.

Într-o situație similară traficantului sunt și politicieni acuzați de corupție. Potrivit legii, dosarele care implică anumite infracțiuni foarte grave nu pot fi lucrate de procurori fără experiență.

Informația a fost făcută publică de jurnaliștii România TV, potrivit cărora este pentru prima dată când o instanță ia o astfel de decizie, deși prevederea din legea care reglementează activitatea magistraților ete veche.

Potrivit aceleiași surse, inclusiv cazuri de politicieni celebri sau oameni de afaceri au fost instrumentate e procurori tineri, cu mai puțin de 10 ani experiență. Acest liucru se întâmplă din cauza faptului că în magiustratură există un deficit substanțial de oameni, mai ales în ceea ce privește procurorii.

Structuri fundamentale ca DNA sau DIICOT, care se ocupă de mare corupție și de infracționalitatea organizată, sunt printre cele care suferă cel mai mult de lipsa personalului.