La licitaţia Repo de azi, BNR a plafonat la 4 miliarde lei suma oferită băncilor pentru o săptămână, la fel cum a făcut şi lunea trecută. Cu toate acestea, nevoie de lichiditate a băncilor era mult mai mare. Cum a fost ea acoperită?
„Alocarea de azi prin Repo a fost de 4 miliarde lei, dar e doar de imagine. Cei de la BNR se folosesc masiv de contractele bilaterale, pentru a ţine dobânzile din piaţă în jurul dobânzii de politică monetară. În fiecare din ultimele săptămâni au pompat prin bilaterale 8-12 miliarde lei. Fără aceste bilaterale, dobânzile din piaţa monetară ar fi sărit de 9%, întrucât unele bănci ar fi fost pe butuci şi ar fi fost împinse către facilitatea Lombard”, a explicat un dealer pentru Capital.
Prin facilitatea Lombard, băncile se pot împrumuta oricând de la BNR, la o dobândă de 9,25% (4 puncte procentuale peste dobânda-cheie), garantând cu titluri de stat. Totodată, prin intermediul licitaţiilor Repo, băncile au acces la bani ieftini de la BNR, la dobânda de politică monetară (5,25% în prezent).
Potrivit dealerului, nevoia de lichiditate din piaţă este de circa 14 miliarde lei, din care aproximativ 10 miliarde sunt acoperite în prezent prin contracte bilaterale.