La inceputul lunii aprilie, presedintele Agentiei Romane pentru Dezvoltare, Sorin Fodoreanu, declara ca Guvernul a finalizat un proiect de lege privind facilitatile care vor fi acordate investitorilor majori. „In proiect se regasesc majoritatea facilitatilor care au fost acordate firmei Renault pentru privatizarea uzinei Dacia. De aceste facilitati vor beneficia, in egala masura, atat investitorii straini, cat si cei romani”, a spus Sorin Fodoreanu.
Desi nimeni nu a dezvaluit ce intelege Executivul prin investitor major, este de presupus ca vestea a produs oarece tulburare in mediile de afaceri; trecuse mai putin de o luna de zile de la adoptarea Legii bugetului de stat pe 1999, care suspenda, in acest an, avantajele fiscale acordate prin Ordonanta de urgenta nr. 92 (OUG 92).
Ras-razgandirea Guvernului in privinta tratamentului aplicat celor care investesc in economia romaneasca a contrariat pe toata lumea, indiferent daca existau sau nu motive de satisfactie, in functie de sansele de incadrare in categoria (inca nedefinita) a investitorilor majori. Dupa ce OUG 92 fusese adoptata (cu modificari) de Parlament si promulgata de presedintele Emil Constantinescu, principalele sale prevederi au fost suspendate la insistentele ministrului finantelor, care jura ca bugetul statului nu poate suporta o reducere a taxelor si impozitelor.
Tema facilitatilor fiscale revine in actualitate, intarind ideea ca Guvernul nu stie nici ce vrea si nici ce poate. „In mai multe randuri investitorii – romani si straini – au cerut Executivului sa manifeste mai multa consecventa, in virtutea principiului ca un sistem legislativ stabil, chiar lipsit de facilitati deosebite, este de preferat unuia in perpetua schimbare”, afirma Aurelian Dochia, presedintele SociA