FACIAS avertizează: România pierde un miliard de euro din PNRR. Fundația îi învinovățește pe guvernanți, pe care îi acuză de eșecul realizării unui document în conformitate cu cerințele Comisiei Europene.

Banii pentru irigații se pierd sin cauza faptului că proiectele din PNRR prevedeau tehnologii învechite, ce nu sunt în acord cu strategia verde europeană, arată FACIAS.

FACIAS avertizează: România pierde un miliard de euro. Multitudine de observații din partea Bruxellesului

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului  – FACIAS, atrage atenția asupra multitudinii de erori făcute de către Guvernul României în elaborarea Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), care ar putea rezulta în pierderi de miliarde de euro pentru România.

La proiectul inițial al PNRR, prezentat Comisiei Europene, au existat o multitudine de observații ale oficialilor europeni și, potrivit autorităților române, proiectul final va fi depus la sfâșitul acestei luni, cu o lună întârziere față de termenul stabilit.

Suma maximă disponibilă agreată se ridică la 29,2 miliarde de euro, în granturi și împrumuturi, față de 40 de miliarde de euro, suma avansată inițial. Astfel, au dispărut sume importante de la domenii vitale, așa cum este cel al educației.

”O șansă unică pentru România”

O altă obiecție importantă a Comisiei a fost legată de finanțarea solicitată pentru irigații, în sensul că proiectele din PNRR sunt bazate pe tehnologii învechite, cu un consum intensiv de energie, ceea ce contravine întregului concept de Green Deal.

PNRR reprezintă o șansă unică pentru România de a diminua efectele negative ale pandemiei asupra economiei și de a construi o economie sustenabilă.

În cadrul proiectului de monitorizare a activității Guvernului României, FACIAS urmărește și analizează cu atenție activitatea Executivului, corelată cu obiectivele asumate la preluarea guvernării.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că va discuta cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la Guvern, într-o întâlnire care ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni.

”Ne vom vedea, sper, săptămâna aceasta la Guvern, îi fac o invitație oficială, să discutăm puțin pe tema PNRR. Am luat decizia să ne vedem”, a spus Florin Cîțu.