Cel mai bogat chinez, potrivit unei liste anuale publicată de Hurun Report, este Liang Wengen, în vârstă de 55 de ani. Acesta este co-fondator al companiei Sany, cea mai mai importantă firmă construcţii din China.

Averea sa a ajuns la 11 miliarde de dolari, după ce în 2010 a ocupat locul patru în top. Wengen, fost manager al unei fabrici de arme, a pus bazele Sany, în anul 1989, în provincia Hunan. Compania a crescut cu timpul, iar în prezent are cinci baze operaţionale în China şi câte una în Statele Unite, Germania, India şi Brazilia. De asemenea, Sany are 24 de puncte de vânzare în întreaga lume.

Sany a contribuit la ridicarea barajului hidrocentralei Three Gorges Dam, care are cea mai mare capacitate electrică din lume, 22.500 MW. Sany a avut în 2010 venituri de 7,8 miliarde de dolari. Liang Wengen deţine 58,2% din acţiunile companiei. Subsidiara Sany Heavy Industry se va lista la bursa de la Hong Kong în luna octombrie a acestui an cu un IPO (Initial Public Offering) de 3 miliarde de dolari.

Steve Jobs, cel care a condus până luna trecută cea mai valoroasă companie din lume, Apple, are o avere estimată de revista Forbes la 8,3 miliarde de dolari. Rupert Murdoch, controversatul magnat media, fondatorul grupului News Corp, are o avere de 7,6 miliarde de dolari, potrivit aceleiaşi surse.