România şi China vor semna, marţi, o serie de acorduri privind colaborarea bilaterală în sectorul agriculturii şi domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, prin proiecte pentru care partea chineză va asigura o finanţare nerambursabilă de circa 500.000 euro, a anunţat premierul interimar, Emil Boc.

El a arătat, într-un discurs susţinut, luni, la Forumul Economic şi Comercial Româno-Chinez, că documentele vor fi semnate la sediul Guvernului, iar fondurile nerambursabile de aproximativ 500.000 euro vor reprezenta asistenţa financiară a Chinei în domeniul economic şi tehnic.

Premierul a afirmat că România va încerca să identifice, cu sprijinul oficialilor chinezi, noi categorii de mărfuri care să fie exportate în China şi va continua să sprijine relaţiile comerciale dintre cele două ţări prin parteneriate industriale sectoriale.

„Contăm pe sprijinul părţii chineze pentru a reduce deficitul balanţei comerciale dintre cele două ţări, printr-un volum mai mare de export românesc”, a spus Boc.

China este cel mai important partener comercial al României din zona asiatică.

La sfârşitul anului trecut, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a totalizat 3,8 miliarde de dolari, iar la 31 august 2009 relaţiile comeriale bilaterale anuale s-au cifrat la 1,7 miliarde dolari.

Investiţiile realizate în România de cele 9.500 de firme cu capital chinez înregistrate au totalizat 330 milioane dolari, China plasându-se astfel pe locul 17 în ceea ce priveşte investiţiile.

Boc a mai afirmat, luni, că speră ca firmele chineze să participe, în 2010, la târgurile economice organizate la Bucureşti şi a asigurat că vor fi iniţiate proceduri pentru deschiderea unui institut cultural românesc la Beijing şi a unui centru cultural chinez la Bucureşti.

El a pledat şi pentru colaborarea dintre China şi Uniunea Europeană, ca un factor de coordonare la nivel mondial în contextul crizei economice.

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping se află în România, într-un turneu diplomatic de două săptămâni în care vizitează cinci state membre ale Uniunii Europene, respectiv Belgia, Germania, Bulgaria, Ungaria şi România.

SURSA: Mediafax