“Ieri, dacă cineva m-ar fi întrebat, aş fi pariat că moţiunea nu trece. Ceea ce s-a întâmplat în după-amiază şi seara zilei de ieri cu avalanşa aceasta de ordonanţe, cred că a făcut să se schimbe balanţa. Gestul Guvernului condus de domnul Orban de a adopta acest teanc de ordonanţe, după părerea mea, a fost picătura care a umplut paharul.

Dincolo de eleganţa sau neeleganţa gestului, care este unul de sfidare a Parlamentului, este ceva mult mai grav şi anume faptul că o astfel de modalitate de guvernare subminează singura instituţie democratică care este Parlamentul.

Eu, ca om cu vechi state în Parlament şi care respect şi Constituţia şi democraţia parlamentară, nu pot să fiu de acord cu asemenea modalitate de a guverna, mai ales atunci când eşti guvern minoritar”, a declarat Tăriceanu, la TVR 1, la scurt timp după anunţul rezultatului moţiunii de cenzură.

Tăriceanu a spus că va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca unele ordonanţe adoptate marţi seara de Guvernul Orban. “Acesta este şi motivul pentru care, cel mai probabil, voi face în numele ALDE o sesizare către Avocatul Poporului pentru a ataca unele din ordonanţele care au fost adoptate ieri în această modalitate şi cred că este şi datoria preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict interinstituţional între Guvern şi Parlament, nu putem să considerăm că România este o ţară democratică, atâta timp cât este sfidat Parlamentul şi dacă este sfidat Parlamentul este sfidat votul românilor”, a mai spus liderul ALDE, potrivit News.ro.

Deşi oficial ALDE nu şi-a asumat votarea moţiunii, parlamentarii acestei formaţiuni politice au avut voie să voteze cum vor.