Alphabet, compania-mamă a Google, şi-a depăşit aşteptările în ceea ce priveşte veniturile, potrivit unui raport publicat zilele trecute. Reclamele de pe YouTube reprezintă în prezent circa 9% din veniturile totale ale Alphabet, atingând anul trecut 162 miliarde de dolari.

Publicarea statisticilor pune capăt unei perioade lungi de tăcere în cadrul YouTube: Este prima dată când Google a publicat acest tip de statistici de la achiziţia site-ului în 2006. De altfel, Alphabet a publicat pentru prima dată săptămâna aceasta veniturile înregistrate prin serviciul Google Cloud, care chiar dacă au atins 2,6 miliarde de dolari, nu sunt nici pe departe aproape de cifrele înregistrate anul trecut de serviciile de cloud ale Amazon, de 9,9 miliarde de dolari.

O parte din venituri vor merge spre creatorii de conţinut ai site-ului, aşă că este greu de estimat ce procent îi revine precis companiei. Totuşi, cifrele reuşesc să sublinieze creşterile exponenţiale ale platformei video în doar 15 ani de existenţă. YouTube are în prezent peste două miliarde de utilizatori activi în fiecare lună, fiind urmărite peste 250 milioane de ore de conţinut în fiecare zi.

Google a cumpărat YouTube în octombrie 2006, când platforma video avea doar 65 de angajaţi. La acea vreme, site-ul se afla într-o fază incipientă: trei angajaţi ai PayPal lansaseră site-ul cu doar un an şi jumătate în urmă într-un birou deasupra unei pizzerii din California.

Achiziţia platformei video a fost condusă de Susan Wojcicki, unul dintre primii angajaţi Google şi actualul director executiv al YouTube. Eric Schmidt, CEO al Google la acea vreme, spunea că YouTube reprezintă „următorul pas în evoluţia internetului”.