O mare fabrică din România își va suspenda producția pe decembrie 2023

O mare fabrică din România își va suspenda producția pentru luna decembrie 2023. Azomureș, un semnificativ producător de îngrășăminte din România, a decis să suspende producția de amoniac și îngrășăminte pe durata întregii luni decembrie, din cauza unui set de politici și lipsei de acțiune a autorităților locale.

Consecințele adverse vor fi resimțite atât în sectorul industrial, cât și în agricultura locală. Azomureș solicită sprijin pentru industria de îngrășăminte din România.

Josh Zacharias, directorul general al Azomureș, a avertizat, vineri, cu privire la o criză iminentă în agricultura locală, invocând presiunea asupra costurilor generate de inflația locală, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri. Potrivit lui, fermierii vor fi nevoiți să plătească sume suplimentare pentru inputurile lor în absența unui producător local care să concureze cu importurile.

De la reluarea producției în octombrie 2023, costurile cu gazele naturale au înregistrat o creștere de aproape 40%. Această majorare nu este asociată cu conflictul din Fâșia Gaza. În ciuda rezervelor considerabile de gaze naturale din regiune, piața europeană se menține semnificativ mai scumpă față de alte regiuni, cu o diferență de aproape 5 până la 10 ori mai mare.

„Calculăm o reducere de 3% a profitabilităţii pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achiziţiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul.

Statul român are la dispoziţie diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie, care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferenţă cheie faţă de UE în general – dar, din păcate, nu le foloseşte.

Drept urmare, chiar dacă celelalte ţări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrăşăminte şi alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producţie, în România, Azomureş, ultima companie de acest gen, se luptă pentru a rămâne operaţională”, a explicat Josh Zacharias, potrivit unui comunicat de presă emis, vineri, de Azomureș.

Josh Zacharias
Josh Zacharias (SURSA FOTO: Ziarul Bursa)

Azomureș se confruntă cu diverse provocări

Azomureș trebuie să suporte povara certificatelor de carbon impuse de Uniunea Europeană (UE) producătorilor europeni, spre deosebire de concurenții din afara UE. În prezent, Azomureș se confruntă cu diverse provocări.

Supraoferta de gaze subvenționate în România nu este pusă la dispoziția pieței, în ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale, deoarece producătorii mari nu sunt autorizați să realoce către consumatorii industriali, precum Azomureș.

Se pune problema și fraudei fiscale la import, plus sancțiuni. De exemplu, în noiembrie 2023, o navă cu 30.000 de tone de uree a intrat în Portul Constanța cu documente false pentru a evita taxele. Până când autoritățile locale au descoperit adevărul, jumătate din transport a dispărut.

„În plus, compania trebuie să susţină şi povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenţii din afara UE. Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureş pentru existenţa lor. Şi asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrăşămintele Azomureş în ultimii 60 de ani.

Lupta companiei are în vedere atât provocările pieţei, cât şi lipsa de politici eficiente. Am făcut un apel către autorităţi să creeze urgent un comitet strategic care să ia în discuţie securitatea inputurilor pentru agricultură, precum şi viitorul industriei agricole româneşti în general”, a adăugat directorul general al Azomureș.