Potrivit cifrelor oferite vineri de companie, profiturile Exxon Mobil au scăzut cu 56% în al doilea trimestru, fiind sub așteptările Wall Street. Compania s-a alăturat concurenților care au fost afectați de scăderea rapidă a prețului petrolului și de marjele mai slabe ale carburanților.

Profiturile firmelor petroliere au scăzut cu aproape 50% din 2022, când invazia Rusiei în Ucraina a crescut prețul gazelor și al petrolului.

Exxon, cea mai mare corporație petrolieră americană, a raportat cele mai mari rezultate pentru trimestrul aprilie-iunie din mai bine de un deceniu, scăzând față de trimestrul al doilea record de anul trecut, în parte datorită reducerilor de costuri și vânzării de proprietăți mai puțin profitabile.

Exxon Mobil continuă scăderea costurilor

După ce a eliminat costuri totale de 8,3 miliarde de dolari în total până acum în 2019, își propune să continue să scadă costurile.

”Este un trimestru destul de bun pentru noi. Ar trebui să vă întoarceţi la al doilea trimestru al anului 2011 pentru a afla ultima dată când am produs acest nivel de câştig în trimestrul al doilea”, excluzând anul trecut”, a declarat directorul financiar Kathryn Mikells.

Profitul net trimestrial a crescut la 7,88 miliarde de dolari

Profitul net trimestrial record de 17,85 miliarde de dolari a crescut la 7,88 miliarde de dolari, sau 1,94 dolari pe acțiune.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon, Wall Street anticipa 2,01 dolari pe acțiune.

”Rezultatele Exxon au venit puţin mai slabe decât erau aşteptările, în ceea ce priveşte câştigurile şi fluxul de numerar”, a scris analistul RBC Biraj Borkhataria, într-o notă.

Dezvăluirea a făcut ca acțiunile Exxon să se prăbușească cu aproape 2%, în timp ce titlurile Chevron, care duminica trecută a anunțat o scădere a veniturilor, au scăzut cu aproximativ 1%.

Situația a fost similară la Chevron, care a raportat vineri un profit ajustat de 5,8 miliarde de dolari, sau 3,08 dolari pe acțiune. Aceasta a fost în scădere cu 14% față de primul trimestru și cu 49% față de anul precedent. Dar, spre deosebire de ExxonMobil, a depășit previziunile Wall Street de 2,97 dolari pe acțiune.

Acțiunile ExxonMobil (XOM) și Chevron (CVX) au scăzut la limită în precomercializare.