În primele 11 luni ale anului trecut, companiile germane au vândut în Rusia bunuri în valoare de 24,1 miliarde de dolari, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică, iar cererea pentru echipamente şi automobile a fost deosebit de puternică. Aceste date arată că volumul exporturilor în perioada ianuarie-noiembrie 2017 a fost mai mare cu 21% în ritm anual şi peste cifra de 21,5 miliarde de euro înregistrată pe ansamblul anului 2016. 

În plus, a fost prima creştere anuală înregistrată după 2012, când exporturile Germaniei spre Rusia s-au cifrat la 38 de miliarde de euro, după care au scăzut ca urmare a încetinirii economiei ruseşti, încetinire agravată de sancţiunile internaţionale. 

De asemenea, anul trecut au crescut şi importurile Germaniei din Rusia, cu 19%, până la 28,6 miliarde de euro în primele luni din 2017, în principal ca urmare a cererii crescute pentru petrolul şi gazele naturale ruseşti. 

Aceste date care arată creşterea schimburilor comerciale din Germania şi Rusia sunt conforme cu cifrele publicate anterior, potrivit cărora anul trecut prima economie europeană a înregistrat o creştere de 2,5%, cel mai puternic avans de după 2011. 

AGERPRES