'Balanţa comercială cu produse agroalimentare va fi pozitivă şi în acest an pentru că la sfârşitul lunii august am intrat deja pe excedent comercial. Comparativ cu anul trecut, când aveam un deficit comercial de 137 de milioane de euro la opt luni, acum avem un sold pozitiv de 140,6 milioane de euro. Dacă anul trecut am încheiat pe plus cu circa 50 de milioane de euro, anul acesta am recuperat aproape 300 de milioane de euro în această perioadă şi cred că vom avea o sumă mult mai bună la sfârşitul acestui an. Este important că va fi al doilea an consecutiv cu balanţă comercială pozitivă', a subliniat Daniel Constantin.

Şeful MADR a adăugat că exporturile de produse agroalimentare au urcat cu 11,4% în primele opt luni din acest an, totalizând 3,274 miliarde de euro.

'Dincolo de faptul că suntem pe plus, exporturile au ajuns la 3,274 miliarde de euro în primele opt luni, faţă de 2,938 de miliarde de euro, în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce arată o creştere cu 11,4%. În topul exporturilor au rămas grâul, porumbul, ţigaretele şi seminţele de rapiţă', a menţionat ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, Portul Constanţa a devenit cel mai important port din Europa, depăşind portul Rouen din Franţa, în condiţiile în care exporturile de cereale vor depăşi 15,3 milioane de tone.

'Portul Constanţa este primul port din Europa din punct de vedere al comerţului cu cereale, depăşind anul acesta portul Rouen din Franţa, care a fost ani de zile în topul comerţului cu cereale. Anul acesta, Portul Constanţa are o creştere cu 30% faţă de anul 2013 şi se pare că până la sfârşitul anului, ceea ce s-a numit record în 2013, adică acea cantitate de 15,3 milioane de tone de cereale, va fi depăşită. Şi aici vorbim de producţiile care se exportă, nu numai din România ci şi din regiune, Ungaria, Serbia', a adăugat Daniel Constantin.

România a reuşit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.

SURSA: Agerpres