Federaţia Industriei de Ceasuri Elveţiene a anunţat joi că în luna iunie exporturile au scăzut cu 9,3%, până la 1,9 miliarde franci (două miliarde de dolari), cel mai mare declin lunar înregistrat după luna noiembrie 2009. Vânzările spre China au scăzut cu 40%, comparativ cu o creştere de 49% în luna iulie 2014. De asemenea, livrările spre Europa au scăzut cu 20% iar cele spre Hong Kong au scăzut cu 29%.

'Cifrele privind exporturile spre China par şocante la prima vedere însă trebuie să ţinem cont de exporturile extrem de mari de anul trecut. Turiştii chinezi care au călătorit în Europa au cumpărat mai multe ceasuri elveţiene, ceea ce arată soliditatea turismului în Europa', a declarat Rene Weber, analist la Bank Vontobel AG.

Toate segmentele de preţ au înregistrat o scădere în termeni de unităţi vândute şi valoare a exporturilor însă cel mai grav declin s-a înregistrat în cazul ceasurilor cu un preţ de cost cuprins între 200 şi 500 de franci, care au scăzut cu 15%. Acest lucru are un impact negativ mai mare pentru Swatch Group AG, producătorul mărcilor de ceasuri Omega, Breguet, Blancpain şi Swatch, decât pentru rivalul Richemont Cie., proprietarul mărcilor Cartier şi Montblanc, susţine John Guy, analist la MainFirst Bank AG.

Industria de orologerie din Elveţia are probleme după ce, în 2012, autorităţile chineze au introdus o politică de combatere a cheltuielilor extravagante în rândul oficialilor guvernamentali. În plus, protestele politice din Hong Kong, unde mulţi chinezi bogaţi vin pentru a cumpăra ceasuri şi bijuterii graţie taxelor mai mici decât pe continent, au afectat şi ele vânzările. De asemenea, recenta devalorizare a yuanului chinez a agravat problemele.

În cazul livrărilor spre Coreea de Sud, scăderea se datorează epidemiei virusului respirator MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), care i-a ţinut departe pe turiştii chinezi.

O nouă sursă de îngrijorare pentru industria elveţiană de orologerie este lansarea pe piaţă a ceasului inteligent Apple Watch, care ar putea fi preferat de consumatori în dauna ceasurilor elveţiene deoarece se află în acelaşi segment de preţ.

SURSA: Agerpres