Deficitul comercial a ajuns la 5,36 miliarde de euro după primele şapte luni ale anului, cu puţin peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, deşi în iulie exporturile au continuat să crească într-un ritm mai rapid decât importurile, potrivit datelor INS.

În perioada ianuarie-iulie, exporturile au crescut în euro cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, la 20,56 miliarde euro, depăşind avansul de 19,6% al importurilor, care au însumat 25,9 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

De altfel, în fiecare lună exporturile au crescut mai rapid decât importurile, însă decalajul nu a fost încă eliminat.

Trendul de recuperare a decalajelor a început anul trecut, când, atât exporturile, cât şi importurile au scăzut în fiecare lună, dar reducerea importurilor a fost aproape constant mai accentuată decât cea a exporturilor.

În primele şapte luni ale acestui an, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de maşini şi echipamente de transport (42,9% la export şi 35,2% la import) şi alte produse manufacturate (34,3% la export şi respectiv 30,9% la import).

În iulie, exporturile au urcat cu 30,9%, iar importurile cu 28,1%.

SURSA: Mediafax