Timp de mulţi ani Germania a fost cel mai mare exportator mondial, însă în 2009 a fost depăşită de China.
‘Ne aşteptăm ca în 2013 exporturile să înregistreze o creştere de 5% până la 1.158 miliarde de euro, şi la o creştere de 5,5% a importurilor până la 980 miliarde de euro’, a declarat Anton Borner într-un mesaj de sfârşit de an. Borner a adăugat că în pofida crizei din zona euro, Germania a înregistrat în 2012 exporturi record în valoare de 1.103 miliarde de euro şi un surplus al balanţei comerciale de 174 miliarde de euro.
Preşedintele BGA a subliniat că aceste prognoze optimiste se bazează pe ‘stabilitatea pieţelor financiare, ceea ce înseamnă că Europa, SUA şi China vor avea mult de lucru pentru a evita noi turbulenţe’. De asemenea, Anton Borner a avertizat că ‘criza datoriilor suverane ne va însoţi pentru o perioadă îndelungată’ şi s-a declarat îngrijorat de creşterea politicilor protecţioniste în mai multe state din Europa de Est.
Exporturile sunt responsabile pentru aproximativ o treime din Produsul Intern Brut al Germaniei. Exporturile primei economii europene au profitat de valoarea scăzută a euro în raport cu alte valute dar şi de cererea puternică venită din SUA şi economiile emergente, precum China.
Sursa: Agerpres